Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vänsterhänta barn

shadow

Mer än vart tionde barn föds vänsterhänt. Det finns en hel del sätt att underlätta både vardagspyssel och inlärning för ett vänsterhänt barn.
Och om barnet blir duktig på att använda bägge händer, desto bättre. Det ger bara positiva effekter och är en fördel i de allra flesta sammanhang.
Om barnet däremot har en mycket passiv hand/arm kan träning behöva sättas in.
Missa inte praktiska tips och råd i slutet av artikeln!

Vänsterhänthet har blivit vanligare under de senaste årtiondena. En orsak till ökningen är faktiskt att sjukvården blivit bättre och kan rädda allt fler mycket förtidigt födda barn allt tidigare.

Bland barn som föds före vecka 27 är det en betydligt högre andel som blir vänsterhänta. Det hänger samman med att det är fler av dessa barn som har så kallade tidiga anläggningsskador på hjärnan. En viktig faktor för att utveckla vänsterhänthet är annars ärftlighet. Chansen att få vänsterhänta barn ökar rejält om någon av föräldrarna är vänsterhänt.

Enligt en engelsk undersökning är sannolikheten att få ett vänsterhänt barn omkring 10 procent om båda föräldrarna är högerhänta, 20 procent om en av dem är det och 26 procent om bägge är vänsterhänta.

Man bör om möjligt skilja på barn som har ärvt sin vänsterhänthet och de som blivit det utvecklingen under graviditeten. I det senare fallet finns ofta kopplingar till olika problem som t ex ADHD och dyslexi, speciellt hos pojkar.

Vänsterhänta är överrepresenterade i nästan alla riskgrupper. Men också bland personer med hög intelligens eller konstnärliga förmågor. En färsk amerikansk undersökning visar att det finns fler vänsterhänta än högerhänta bland personer med en IQ på över 140.
Läs mer om särbegåvade barn.

Vänsterhänt eller högerhänt – svårt att avgöra i början

Louise Rönnqvist är docent i psykologi vid Umeå Universitet och har forskat om vänsterhänthet:

– Vi gjorde uppföljningsstudier på barn från 6 månaders ålder upp till 3 år och har kunnat visa att handpreferensen är stabil redan från början.

Barnet griper mer effektivt, mjukare och mer följsamt med den handen de sedan kommer att använda. Det här går dock inte att upptäcka genom att enbart titta på barnets rörelser utan kräver noggranna mätinstrument. och studier av uppbyggnaden och förändring av rörelsemönster, säger Louise Rönnqvist.

Någon gång vid ett års ålder kan förälder börja ana vartåt det lutar. Barnet har utvecklat och använder pincettgreppet och sitter gärna på köksgolvet och plockar smulor.

Bäst precision har den mest utvecklade handen. Ett annat tecken är att vänsterhänta barn oftare använder bägge händerna än högerhänta. Ett tips är att se vilken arm barnet använder för att sträcka sig efter saker eller pekar och gestikulerar med (fler tips i slutet av artikeln).

Louise Rönnqvist menar att det snarare är en tidig utveckling av armfunktionen än handfunktionen som styr den tidiga utvecklingsprocessen som leder till om vi blir höger- eller vänsterhänta.

Ska barnet anpassas till en högerhänt värld?

Att vi lever i en högerhänt värld blir kanske tydligt för många föräldrar först när de får ett vänsterhänt barn. För att hjälpa till kanske vi då börjar lägga gaffeln på vänster sida eller placerar tandborsten i barnets vänstra hand. Men frågan är hur mycket vi ska anpassa oss eller styra barnets vänsterhänthet och beteende.

Om ingen uppenbar sjukdom finns i bakgrunden så gör vi lika tokigt om vi går in och styr eller begränsar som om vi ändrar vårt eget beteende för att passa barnets.

Om barnet blir duktig på att använda bägge händer, desto bättre. Det ger bara positiva effekter och är en fördel i de allra flesta sammanhang. Det är ungefär som att bli tvåspråkig redan från början.

Viktigare att se om det finns en alltför passiv arm/hand

– Jag tycker att det blivit för mycket fokus på om barnet är höger eller vänsterhänt. Det är viktigare att se om en hand inte är alldeles för passiv, utan att bägge händerna används när det är det bästa för att lösa en uppgift.

Händerna kompletterar varandra. Det här är ju rätt nya kunskaper och jag tycker det är viktigt att det uppmärksammas tidigt på BVC om ett barn nästan inte alls använder den ena handen/armen. Ju tidigare träning sätts in desto bättre resultat, säger Louise Rönnqvist.

Myten om vänster och höger hjärnhalvors dominans

Högerhänte Björn Borg gillade aldrig att möta John McEnroe, som var vänsterhänt och därmed svårare att läsa. Dessutom hade McEnroe antagligen en bra rumsuppfattning och visuell förmåga. Det hänger i sin tur ihop med hur vår hjärna ser ut.

Något förenklat styrs en majoritet av högerhänta huvudsakligen av den vänstra hjärnhalvan och tvärtemot vad nästan alla tror, så styrs även en majoritet av de vänsterhänta huvudsakligen av den vänstra hjärnhalvan. Det där om att alla vänsterhänta har en dominant höger hjärnhalva är alltså en myt. Det är bara omkring var femte vänsterhänt som styrs av den högra hjärnhalvan.

I den vänstra hjärnhalvan sitter, förenklat sett, språk och analytisk förmåga. I den högra sitter tolkningen av känslotillstånd, rumsuppfattning, språkmelodi, konst- och musikupplevelser.
Att det är en femtedel vänsterhänta som har en mer dominant höger hjärnhalva kan kanske förklara den kreativa eller konstnärliga talang som finns i gruppen.
Dessa vänsterhänta kan därför ofta vara bra på att visa känslor, gestikulera och tala. Med andra ord att kommunicera väl. Många vältaliga politiker, skådespelare och artister är vänsterhänta. En av dem är Paul McCartney som här beskriver sin uppväxt som vänsterhänt.

”När jag var lite verkade det som om jag gjorde allting bak och fram. Jag brukade skriva baklänges och varje gång lärarna i skolan tittade i min skrivbok fick de små utbrott.

Ofta hade jag problem utanför skolan också. Jag kunde inte lära mig att cykla, för jag envisades med att använda pedalerna baklänges och var helt övertygad om att mitt sätt var det enda rätta och att alla andra hade fel. Jag gör allt med vänster hand och hur mycket jag än försöker, kan jag inte ändra på det.”

(Paul McCartney-citatet hämtat ur Diane Pauls bok ”Med vänster hand”)

Hur högerhänt eller vänsterhänt är ditt barn?

Redan tidigt så kan föräldrar observera hur deras barn tar i olika saker som t ex skedar och leksaker. Till en början så använder barnet den hand som är närmast föremålet.

Men redan vid ettårsåldern så använder barnet den aktiva handen och korsar mittlinjen framför dem och griper efter ett föremål.

En variant är att barnet använder den närmaste handen att ta föremålet med, men sedan flyttar det till den aktivare handen innan de t ex stoppar in det i munnen.

Mellan ett och två års ålder börjar höger- och vänsterhäntheten bli tydlig, men det kan också ta något längre tid, speciellt för vänsterhänta.

Här är några saker att iaktta hos ditt barn:

• Vilken hand använder det för att sträcka sig efter en leksak som ligger mitt framför dem?

• Vilken hand föredrar det att äta med/hålla skeden med?

• Vilken hand håller det tandborsten med?

• Vilken fot står det på när du ska ta på dem byxorna?

• Vrider det nycklar eller skruvmejslar motsols?

• Ritar det gärna från höger till vänster?

• Klappar det händerna starkast med vänster hand?

• Ser det upp åt vänster när det funderar på något?

Höger eller vänster? Eller både och? Test!

Ungefär 2/3 av alla människor är utpräglat högerhänta och använder bara den vänstra som stöd, men det finns också grader av ”hänthet”. Här är ett enkelt test för det något äldre barnet för att se hur höger- eller vänsterhänt han eller hon är.

Med vilken hand utför ditt barn följande uppgifter? Ringa in antingen höger eller vänster men inte båda. Räkna antalet gånger du fyllt i vänster eller höger.

Svagt vänster- eller högerhänta är de som använder den andra handen för mellan 1-5 uppgifter, de som får 5-5 är ambidextra (tvåhänta) och övriga är utpräglat vänster- eller högerhänta.

• Skriva Vänster/Höger

• Rita Vänster/Höger

• Kasta boll Vänster/Höger

• Borsta tänderna Vänster/Höger

• Hålla en sax Vänster/Höger

• Hålla en kniv (utan gaffel) Vänster/Höger

• Hålla en sked Vänster/Höger

• Hålla en kopp Vänster/Höger

• Använda fjärrkontrollen Vänster/Höger

• Öppna en läskedrycksburk (med ring att dra i) Vänster/Höger

Författare:
Magnus Nilsson, journalist

Tips och råd som underlättar för ett vänsterhänt barn

Redskap:
Nästan alla verktyg och redskap är formade efter högerhänta och i många fall nästan omöjliga att använda för vänsterhänta. Numera finns det många vänsterhänta alternativ att köpa som är bra att ha både hemma och i skolan.

Saxar:
Testa själv att klippa med en högerhänt sax i papper eller i tyg med vänstra handen, det händer ingenting! Den skärande skänkeln sitter på fel sida och du måste i sådana fall vrida till armen rejält. En vänstersax skär utan att vika eller skugga och är skön för tummen.

Pennor:
Vänsterhänta skjuter fram pennan istället för att dra den. Vanliga pennor sticker både hål på papperet och får problem med bläckflödet. En vänsterpenna kan ha mindre känslig spets och vara anpassad efter handställningen hos barnet.

Andra vänsterhänta produkter:
•potatisskalare (måste annars skjuta den ifrån sig)
•datormöss
•linjaler (skalan skyms av vänsterhanden)
•musikinstrument
•mp3-spelare
•tangentbord
•pennvässare
•spelkort m.m

I köket:
Att ha vänsterhänta barn i köket kan ibland bli lite stökigt, brödlimpan smulas sönder när de skär, de har svårt att skala potatis och hacka osv. Låt inte barnet känna sig som om det är i vägen, är klumpig eller lite dum. Ha tålamod och skaffa bra redskap.

Påklädning:
När du klär på barnet eller lär det att knyta skorna sitt hellre mittemot än bredvid. Då syns ditt högerhänta beteende spegelvänt och blir mycket lättare att imitera för barnet.
Flickjackor och skjortor är lättare att knäppa eftersom knapparna där sitter på vänster sida. Kan vara bra till en början. Vänsterhänta barn stoppar helst i högerbenet först när du tar på byxor och stövlar.

I skolan

Se till att personalen i förskolan och skolan vet om att ditt barn är vänsterhänt och tala med dem om hur de bemöter det i undervisningen. Förutom redskap som saxar och pennor kan det till exempel handla om skolbänkens placering. Vänsterhänta barn ska placeras till vänster om högerhänta, då krockar inte armbågarna när de skriver.

En av de svåraste sakerna för ett vänsterhänt barn är annars att lära sig skriva. Handen vill gärna gå från höger till vänster, armen fastnar i en obekväm krokposition, bokstäverna blir spegelvända, skriften lutar åt vänster och det är väldigt svårt att få en snygg och flytande skrivstil.

Men med bra och medveten undervisning är inget av det här något större problem!

shadow

Öppen förskola

Till den öppna förskolan är du välkommen tillsammans med ditt barn. Här kan barnet träffa andra barn medan du är med, och du själv träffa andra föräldrar.

Läs merarrow
shadow

Så får du barn att gilla frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker i barnets mat ger fibrer, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Så här får du in mer grönt i vardagsmaten - tips!

Läs merarrow