Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Plötslig spädbarnsdöd - SIDS

Staty med moder och barn
shadow

Här nedan hittar du frågor och svar kring plötslig spädbarnsdöd, och om hur du kan minska risken för att din bebis ska drabbas.

Oväntat dödsfall hos ett tidigare friskt spädbarn kallas också SIDS (Sudden Infant Death Syndrome). Barnets andningscentrum reagerar inte normalt på syrebrist, vilket leder till att barnet slutar andas och får hjärtstillestånd.

Hur vanligt är SIDS?

Färre än ett barn på 6000 dör i plötslig spädbarnsdöd. Risken är störst under de första sex månaderna. De senaste åren har knappt trettio barn årligen dött i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Innan de nuvarande råden började tillämpas för tjugo år sedan dog fyra gånger så många barn.

Varför rekommenderas att spädbarn sover på rygg?

Flera studier visar tydligt att risken för plötslig spädbarnsdöd klart minskar om barnet sover på rygg. Ligger barnet på sidan bör man lägga det på rygg. Det rullar annars lätt över på mage.

Varför ska man inte röka i närheten av spädbarn?

Rökning ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, men även risken för astma hos barnet.

Kan man använda nikotintuggummi istället för cigaretter?

Nikotintuggummi, nikotin plåster eller snus rekommenderas inte om man ammar. Nikotin går över i bröstmjölken och kan påverka andningscentrum hos barnet.

Om ett spädbarn som sover på rygg kräks, vad händer?

Barnet klarar att vrida huvudet åt sidan och kvävs därför inte.

Är det farligt att använda sugnapp?

Nej, tvärtom har användningen av napp, när barnet skall sova, en viss skyddseffekt.

Hur undviker man att ett spädbarn som ligger mycket på rygg får platt bakhuvud eller sned skalle?

Det är bra att variera huvudställningen i ryggläge, så att huvudet ”vänjer sig” att vara vridet åt båda håll. En tunn mjuk kudde rekommenderas. Kan barnet vända sig självt kan man byta ut den mjuka kudden mot en fast platt kudde. När barnet är vaket och inte ska sova, får det gärna ligga också på mage eller på sidan.

Kan barnet sova i samma säng som föräldrarna?

Spädbarn under tre månader ska sova i egen säng, men i samma rum som föräldrarna. Amma gärna barnet i sängen men lägg sedan över barnet i sin egen säng. Om barnet blivit äldre än tre månader är det viktigt att det finns ordentligt med plats, att det inte är för varmt, att sängkläderna inte täcker barnets ansikte och att barnet verkligen sover på rygg.

Uppdaterad april 2015

Text:
Carolina Svedström och Karin Maelum, journalister

Granskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs expertsvar och andra artiklar:

Kan snuttefilten öka risken för plötslig spädbarnsdöd?

Babynest – bra till nyfödd?

Andningsuppehåll i bärsele?

Att samsova med barn

Bebisar och sömnproblem

Var kan jag få mer information?

Många föräldrar känner oro för plötslig spädbarnsdöd.
Ta gärna upp eventuella frågor kring detta på din BVC.
Socialstyrelsen har sammanställt information och råd i skriften: ”Minska risken för plötslig spädbarnsdöd – sex råd till dig som förälder”.

shadow

Vård av naveln — nyfödd

Oftast räcker det att tvätta bebisens navelstump med vanligt, ljummet vatten och torka med torr bomullspinne. Läs expertens tips om navelvård.

Läs merarrow
shadow

Glöm inte försäkra det viktigaste i ditt barns liv

Att inte kunna arbeta kan förstöra familjens ekonomi och leda till stora problem. Därför är det klokt att ta en vuxenförsäkring då man har barn.

Läs merarrow