Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vård av naveln — nyfödd

shadow

Normalt torkar naveln ihop och ramlar av 7-12 dagar efter förlossningen.

Ibland kan den lilla stumpen hänga kvar ett par dagar till. Naveln luktar ibland ganska starkt de sista dagarna innan den lossnar. Det är helt normalt och inget att oroa sig för.
Om klämman på navelstumpen sitter kvar vid hemkomsten kan den skrumpnade delen klippas bort strax under klämman.

Hur ska man sköta barnets navel?

På de flesta BB-avdelningar får föräldrarna rekommendationen att tvätta naveln med vanlig tvål och ljummet vatten. Efter tvätten torkas naveln ren med torr bomullspinne. Sårpuder eller antibiotikasalvor ska inte användas.

Lämna naveln öppet och luftigt, helst ska den inte täckas av blöjan.

Om barnets navel blir smetig och illaluktande är det ett tecken på en ytlig infektion i den kvarvarande döda vävnaden. Det är inte farligt, men efter bedömning på BVC tvättas kan naveln behöva tvättas med klorhexidinlösning (0,5 mg/ml) som finns att köpa på apotek.

När bör man kontakta BVC eller vårdcentral?

Kontakta vården för råd ifall:

• det uppstår en rodnad i huden runt naveln när den är smetig och illaluktande. Det beror på en djupare bakteriell navelinfektion (=omfalit), som måste behandlas omgående.

• det finns kvar en liten hård grå eller rödrosa tapp (navelgranulom) i naveln efter att navelstumpen fallit. Rådfråga då BVC – den lilla tappen kan eventuellt behöva behandlas med så kallad lapispenna om den inte försvinner spontant.

• det droppar vätska från naveln, vilket kan bero på en kvarvarande förbindelsegång mellan urinblåsan och naveln, en gång från det tidiga fosterstadiet.

• naveln blöder efter det att navelstumpen fallit bort. Det kan bero på att huden är irriterad eller i sällsynta fall en liten missbildning.

Uppdaterad dec 2017

Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

shadow

Första spädbarnstiden: undersökningar på BB och goda råd

Gulsot hos nyfödda barn innebär en gulaktig färg i huden som brukar gå över. Det är en av de saker som kan upptäckas på BB innan hemgång.

Läs merarrow
shadow

Halsfluss

Halsfluss smittar lätt inom en familj men också på förskolor och skolor. Barnet får ont i halsen och klagar över att det gör ont att svälja.

Läs merarrow