Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bebis med hosta efter RS-virus

Fråga:

Min dotter var 2 månader och 2 veckor när hon blev sjuk, nu är hon 3 månader.
Hon har andats i koksaltlösning i en vecka i hemmet. Hon hostar mer nu när vi slutat (slutade för 3 dagar sen). Jag upplever det som mindre segt dock. Hur länge kan jag vänta mig att hon hostar?

Hon fick också Amimox mot öroninflammation och är nu helt konstig i magen. Vi avslutade kuren som var på 5 dagar 1 ml X 3 för 4 dagar sen och hon har blivit sämre i magen de senaste 2-3 dagarna, har bytt 6 blöjor nu på fm och hon skriker på nätterna efter hon ammat.

Finns något jag kan göra? Ger probiotika. Hur länge tänker man att det håller i sig? Hon vill amma och verkar pigg när hon är vaken.

 

Svar:

Den här tiden på året härjar virusinfektionerna som värst. Just i år är det extra många små barn som insjuknat i RS-infektioner – det märks inte minst på sjukhuset som är fulla av bebisar med feber, hosta och segt slem. Det brukar ta 5-6 dagar innan det blir bättre, men det kan dröja upp till två veckor innan luftvägsbesvären försvinner. Om din dotter fortsätter att hosta nattetid i mer än 2-3 veckor så tycker jag att ni ska visa upp henne för er husläkare – det är iland så att det döljer sig en infektionsutlöst astma i symtomen. Är det någon annan i familjen som har eller har haft astma, eksem eller andra allergier? Då ökar risken för astma.

Vad gäller din dotters lösa mage efter antibiotika så är det en jättevanlig biverkan – förmodligen den vanligaste av alla biverkningar! Det är ju så att antibiotika påverkar tarmens bakterieflora och lös mage under kortare eller längre tid kan drabba både små och stor som får Amimox (amoxicillin) eller andra liknande läkemedel. Probiotika (t ex Sempers magdroppar) kan möjligen hjälpa till att återställa en normal tarmflora, men det är inte säkert att det hjälper. Det är svårt att ge dig några utfästelser – men jag skulle tro att det åtminstone tar 3-4 veckor innan magen är tillbaka i sina gamla gängor igen. Farligt är det inte, men jobbigt förstår jag att det är när hon ju också verkar ha gaser som besvärar henne.

Besvarad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Läs mer om RS-virus och andra barnsjukdomar eller om skillnaden mellan virus och bakterier.

play-button
shadow

Resa med barn som har diabetes

Visst kan man våga resa till solen med ett barn som har diabetes, bara man planerar väl och har med rätt utrustning. Läs fakta, tips och råd här.

Se filmen härarrow
shadow

Kul lekar för större barn

Vad gör man på festen när barnen inte längre nöjer sig med ballongdans och fiskdamm?

Läs merarrow