Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Småbarnsföräldrars sex - snabbisarnas tid

shadow

Kramas minst en gång om dagen, stäm kärleksmöte i köket, se varandra djupt i ögonen och viska vackra ord i örat. En ökad dos sensualism är bästa medicinen för att motverka skilsmässor bland nyblivna föräldrar.

Det säger Tone Ahlborg, barnmorska, universitetslärare och författare till boken Lust och samliv, att må bra i sin parrelation som nybliven förälder.

Boken bygger på hennes avhandling där hon bland annat djupintervjuat nyblivna föräldrar.

– Det är viktigt att se varandra som kärlekspartners, skapa guldkant på tillvaron och se till att inte den grå vardagen tar över.

Paus i den sexuella relationen

Den första tiden som nybliven förälder måste man få vara förälder fullt ut. För många tar den sexuella relationen en paus, ibland upp till ett halvår. Men det är viktigt att hitta tillbaka till varandra, att bekräfta varandra som partners och inte bara som nykläckta föräldrar.

– En partner jag intervjuade sa att relationen började likna en syskon eller kompisrelation. Det krävs spänning i relationen för att den ska hållas levande, säger Tone Ahlborg.

Båda är trötta av vaknätter och att inte få lika mycket tid för sig själv som innan barnet kom. Även omställningen att bli förälder och de krav man kanske kan känna på sig tar på krafterna.
Vill man inte ha sex så är det viktigt att man kan prata om det.
– Det var värre för de jag intervjuade som inte pratade med varandra. En partner berättade att han kände som ett stort svart hål av längtan inom sig. Det viktiga är att se varandra och säga att man kanske inte orkar ha sex men att man älskar varandra ändå, säger Tone Ahlborg.

Viktigt att komma igång

Så hur lyckas man sätta fart på samlivet när bebisen skriker, blöjorna stinker och det enda man egentligen vill är att krypa ner under täcket med en påse godis och en serietidning, eller bara sova ensam i flera dygn?
– Oftast är man ju trött under småbarnsåren, men då kan man se sex som en hälsosam investering. Sex ger energi, dessutom sover man bättre efteråt, säger Tone Ahlborg.
(Trötta och stökiga nätter? Läs artikeln med frågor och svar om små barns sömn.)

Sensualism i stället för sex

Hennes recept att balansera upp det allt mer sällsynta sexlivet med sensualism handlar inte om lyxiga semestrar till Maldiverna. Det handlar om små saker i vardagen, en kopp kaffe på sängen, en kram när man möts i hallen. Som småbarnsförälder är man ofta pressad tidsmässigt så det gäller att anpassa livet efter de korta stunderna.

Det gäller att väcka kärleken till liv, att påminna varandra om förälskelsestadiet och pumpa in syre i en kärlekseld som går på sparlåga. Det går ibland inte att vänta på att lusten ska återvända. Det krävs aktivt arbete. Lusten framkallas av sensualism.

– Kramas och kelas, inte som kompisar utan som kärlekspartners. Stjäl till er stunder för kärlek, säger Tone Ahlborg.

Gör saker tillsammans

Ett sätt att hitta tillbaka till lusten är att göra gemensamma saker. Det kan vara att fixa saker till hemmet, åka och titta på möbler i någon kul affär, eller hyra en romantisk videofilm, tända ljus, bada tillsammans. Eller bara ligga bredvid varandra och lyssna på musik.

– Det viktiga är att göra något tillsammans, utan barnet, säger Tone Ahlborg.

Många av paren hon intervjuade trodde att de var de enda som bara bråkade och aldrig hade sex.
– Det visade sig i enkätstudien som omfattade 820 föräldrar att de flesta bara hade sex en, ibland två gånger i månaden ett halvår efter förlossningen, säger Tone Ahlborg.

Snabbisarnas tid

Det är också viktigt att komma ihåg att som sexlivet ser ut under småbarnsperioden ser det inte alltid ut. Det finns gott om tid att utveckla sexlivet sedan, när barnen är lite större. Det är också viktigt att man lär sig att se sex som en rättighet, inte som en skyldighet.

– Småbarnsåren är snabbisarnas period, vi hankar oss fram på snabbisar men det kan ju bli ändring på det sedan, när barnen blir lite större, säger Tone Ahlborg.

 

De par som delade på hushållsarbetet och ansvaret för barnet mådde också bättre. Att ge varandra egentid kan vara lättare om båda två vet hur det är att vara hemma med barnet. Chanserna ökar för att båda två ska få ork över till samlivet.

Organisera hemarbetet, bestäm när och vad som ska ätas och när det ska handlas så att det inte bara är den ena partnerns ansvar.

Sömnbristen förvärrar

– Ta en sovmorgon var på helgerna, att få sova ut en gång i veckan gör att man känner sig som en helt ny människa. För är man trött får man kortare stubin och skäller mer på varandra, säger Tone Ahlborg.

Det gäller också att vara tydlig i sin kommunikation, att vara konkret och undvika generaliseringar och påhopp.

– Börja inte med att anklaga och säga att ”du gör aldrig si eller så” utan var konkret och tydlig, säger Tone Ahlborg.

Genom att vara så konkret som möjligt minskar riskerna för att man sårar varandra. Ett bra knep är att tyst räkna till tio när man känner att känslorna håller på att ta över. När känslorna lagt sig kan ni prata på ett konstruktivt sätt.

– Det viktiga är att man verkligen pratar färdigt om det som känns jobbigt. Det är hemskt att vakna mitt i natten för att man tänker på grälet, eller vakna upp på morgonen dagen efter ett gräl, säger Tone Ahlborg.

Stäng av TV:n

Att avsätta en kväll i veckan för samtal är ett bra sätt att få tid för varandra. Stäng av telefonen, TV:n och låt det vara er egen tid.

– TV är rent bedrövlig för en relation. Både datorn och TV stjäl gemenskap. För många är apparaterna som en mur, istället för att prata ser man på TV, säger Tone Ahlborg.

Den kvällen blir en möjlighet att ta upp det som hänt under veckan, ett tillfälle för båda parter att säga till om det man upplever som jobbigt. Den kan fungera som en ventil i relationen.

Orkar man inte prata färdigt får man se till att ta upp problemet så snart som möjligt. Problemen försvinner inte för att man inte pratar om dem, att vara tyst om dem är ett destruktivt beteende.

– Se till att inte somna osams. Det där ögonblicket innan man somnar är känsligt. Se till att ge varandra några fina ord eller en kram.

Text:
Hanna Nolin, journalist

 

Tips för småbarnsföräldrar

• Kompensera bristande sexualitet med sensualitet. Ge varandra bekräftelse, uppskattning och kärlek.

• Kramas minst en gång om dagen för att bekräfta varandra som partners, inte bara som föräldrar.

• Kela gärna kravlöst – det i sig väcker sexuell lust!

• Vid problem i relationen – vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns hjälp att få på t ex familjerådgivningen, hos en kurator eller psykolog i barnhälsovården.

• Fundera över vad du själv vill och behöver för att må bra. Prata med din partner om dina konkreta önskemål, utan att anklaga eller generalisera.

• Börja gärna genom att säga: ”Jag tycker att…” eller ”Vad tycker du om att…”

• Träna dig själv på att bli en bra lyssnare. Se till att vara närvarande, avbryt inte, ha ögonkontakt.

• Försök att lösa konflikter så att båda känner att de vinner på det.

• Kompromissa er fram till gemensamma lösningar på ett konstruktivt sätt.

• Stäng av TV:n när ni har tittat på det ni vill. Datorn och TV:n stjäl av er gemenskap.

• Visa respekt, hänsyn, förståelse. Det vinner ni båda två på.

• Om inte, berätta om vad du önskar t ex ”Jag skulle uppskatta om du visade mig lite omtanke nu när jag känner mig så trött och har det så jobbigt”.

• Se till att verkligen få tid tillsammans – det skapar gemenskap.

shadow

Språkutveckling - första året

Det nyfödda barnet känner igen moderns, och kanske även andra personers, röst och språkrytm.

Läs merarrow
shadow

Alkohol och barn

Alkohol i andra former finns inte bara i drycker. Även en mindre mängd kan vara skadlig för små barn. Fråga barnet exakt vad och hur mycket det druckit.

Läs merarrow