Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Internet och barn 5-9 år

shadow

Runt åttaårsåldern börjar internet på allvar bli en stor del av många barns vardag. Barnet vill förmodligen visa dig roliga saker hen hittar på nätet. Ta dig tid till det – engagera dig i ditt barns internetvanor.

Surfplattan är det allra enklaste och mest populära bland barn och har ökat stort under de två senaste åren.

Vid åtta års ålder händer det något

Det är en markant skillnad i daglig internetanvändning mellan sju- och åttaåringarna – nästan dubbelt så många åttaåringar är dagliga internetanvändare jämfört med sjuåringarna, visar statistik från 2015. Ökningen av nätanvändningen gäller framför allt mobilen.

När barnen börjar lära sig läsa och skriva och många blir mer självständiga i sitt surfande, särskilt de som har äldre syskon som introducerar spännande spel och roliga sajter för dem.
Minst 96 procent av barn mellan 5 och 9 års ålder brukar regelbundet surfa på nätet.
Ändå är TV fortfarande den vanligaste medieaktiviteten upp till 11 års ålder, då mobiler och internet ta över.

Det sociala internet

Ju äldre barnen blir, desto mer fungerar internet som en social mötesplats. De chattar kanske med kompisar och lägger in foton eller bilder. Flickor använder nätet för socialt bruk i högre grad än pojkarna, och råkar därmed oftare ut för obehagliga personliga kommentarer.
Både nätmobbning och otäcka bilder på nätet är något som föräldrar till viss del kan skydda sina barn ifrån. Att sitta med framför datorn, och att ha regler om att barnet bara får chatta enbart med kompisar de känner är bra sätt.
I de flesta datorer finns möjlighet för föräldrar att begränsa vilka sajter och spel som ens barn får besöka på nätet, och vad gäller dvd-spel går det ju att undvika att köpa våldsamma sådana.

Utforska tillsammans!

Men det finns inga program som garanterat sållar bort alla otäckheter.
Alex Amneus är projektledare för Det unga internet vid Statens medieråd. Han menar att det är viktigt att prata om nätet och vad barnet stöter på där, och att inte lämna barnet ensamt vid internet i denna ålder. Några goda råd:

• Som förälder kan du sätta dig in i vad barnets aktiviteter innebär och komma överens om vad det är som ska gälla.

• Lär dig mer om mediet och hur den specifika sajten eller spelet fungerar, och försök förstå vad användningen innebär. Att sätta gränser på områden som man inte känner till kan vara svårt.

• Det finns många bra sidor och spel på nätet, och idag är det många medier som samverkar – t ex Bolibompa på TV som barnen kan fortsätta följa genom Bolibompas sajt på nätet.

Anmäl inlägg, t ex mobbning och osanningar

Många sajter som vänder sig direkt till barn och unga håller dålig koll på de inlägg som ligger ute. Det största problemet är brister när det gäller anmälningar av elaka eller stötande kommentarer – det händer inte alltid så mycket när man anmäler, uppföljningen hos vissa sajter är ibland dålig. Men det fanns ljuspunkter – Kamratpostens sajt är en som visar stor medvetenhet.

När barnen kommer upp i skolåldern blir de ofta sittande längre tider framför datorn, och föräldrarna kan behöva begränsa ”skärmtiden”. En fara med internet och dataspel, liksom med TV-tittande, är ju att det kan ge mindre tid över till annat, t ex fysisk aktivitet eller utelekar.

Tips!

För de äldsta förskolebarnen och yngre skolbarn har Skolverket tagit fram en berättelse som man kan läsa tillsammans: ”Superundersökarna. Nosa på nätet: De första stegen mot ett vaket nätanvändande”. En slags saga som uppmuntrar till samtal, lek och fantasi kring ett nyfiket och kritiskt förhållningssätt till internet.

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Råd till föräldrar med barn som gillar att sitta framför datorn

• Respektera åldersrekommendationerna.

• Spela själv och gärna tillsammans med barnet.

• Ta reda på om det är några kostnader förknippade med spelandet. Vissa sajter kräver prenumeration eller virtuell valuta, t ex ”stallpengar” i hästspel – som lite större barn kan klara av att köpa via en mobil. Justera i inställningar så att man inte kan ”råka” betala riktiga pengar utan att ange ett lösenord.

• Kom överens om hur lång tid och vilka spel barnet får spela.

• Placera datorn så att du har lite koll på vad barnet gör på nätet.

• Blockera vissa typer av Internetsidor med övervakningsinställningar som finns i både telefoner och surfplattor/datorer.

• Prata med andra vuxna om olika spel, hemsidor, bestäm gärna gemensamma regler för dataspel.

Fakta, tips och expertsvar:

Internet och barn 9-15 år

• Dataspel och appar för barn

Barn och TV-tittande

• Vår nioåring exploderar efter skolan

Rastlös sexåring, kissar på sig, tics – vad kan vi göra?

Läs mer i Nätrapporten 2016 från Friends samt Ungar och medier 2015

shadow

Internet och barn 9-15 år

Ju äldre barnen blir, desto mer använder de internet till sociala kontakter snarare än för spelande. Försök ändå ha lite koll på ditt barns nätvanor.

Läs merarrow
Thailand natur
shadow

Zikavirus - undvika graviditet efter Asien-resa?

Vi ska resa i Asien över vintern, har läst om zika-virus där. Vågar jag bli gravid i slutet av vår resa eller därefter? Läs barnläkarens svar.

Läs merarrow