Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Barnkalas

shadow

När barnet har börjat få några egna vänner, kan man bjuda till barnkalas.  Det kan bli rörigt om man bjuder hem alla från förskola eller skolklass.

Går barnet på förskola kan ni fråga personalen om ni får ordna med dagiskalas, då ni går dit med exempelvis glass och ballonger. Sedan kan ni alltid ha ett mindre kalas hemma. Många (men inte alla) treåringar är fortfarande för små för traditionella barnkalas.
Fyraåringen brukar däremot gå in med liv och lust för sitt kalas, och för planeringen. En del fyraåringar går gärna på kalas utan att föräldrarna stannar kvar. Andra är ängsligare och vill ha någon förälder med sig. Ha beredskap för båda varianterna.

Hur många gäster?

Vissa tillämpar regeln att gästerna ska vara lika många som antalet år barnet fyller. Det kan dock vara svårt att begränsa sig till tre eller fyra gäster om man bor i ett hus/område där barnet har många lekkamrater och där det kanske finns ytterligare några från dagis som den lilla vill bjuda.

Omkring 5-6 gäster (om inte deras föräldrar stannar kvar på kalaset) brukar vara hanterbart med tanke på att barn i den här åldern behöver en hel del hjälp, exempelvis vid bordet och med toalettbesök.

Planering

Sätt dig ner ett par veckor före kalaset och skriv en lista på vad som ska göras och vad som måste handlas. Det blir både jobbigare och dyrare om du är ute i sista minuten.

Se till att gästerna får sin inbjudan åtminstone en vecka före kalaset. Bjuder ni många, glöm inte att ange o s a. Det är mycket lättare att planera när man vet exakt hur många som kommer. Se också till att få reda på vilka barn som har med sig sina föräldrar på kalaset.

Ange redan när ni bjuder in till kalaset om ni tänker servera någon mat eller bara fika

Roliga inbjudningskort brukar bli uppskattade! Gör dem själv, använd till exempel bokmärken.

Färgglada tallrikar, skålar och muggar i hårdplast (finns billigt bland annat på IKEA) är stadigare än engångsartiklar och tål mer än glas och porslin. Får varje gäst mugg och tallrik i sin egen färg är det lättare att hålla reda på dem.

Placeringskort med en bild på var och en av gästerna är kul!

Förbered ett ”körschema” och ha lekar i beredskap att ta till om det skulle bli för stökigt. Men har barnen roligt och leker harmoniskt på egen hand kan det kännas onödigt att störa dem med i förhand planerade aktiviteter.

Glöm inte att se till att det finns ballonger så att de små kan få med sig en när de går hem.

Hur länge?

1 ½ till 2 timmar brukar kännas lagom.

Om man inte kan vara hemma
I många flerfamiljshus finns samlingslokaler att låna. Vissa daghem/förskolor lånar/hyr ut sina lokaler under helgerna. Dessa loklar är ju ”barnsäkrade” och leksaker finns ju också.
Vissa skolor hyr ut sina gymnastiksalar för lite mer rörliga kalas.

Det finns också muséer där man för en rimlig kostnad kan hålla barnkalas, i kombination med en visning anpassad för barn.

Tema – bal på slottet

Prinsessor och riddare brukar uppskattas av mindre barn. Fixa bal på slottet där alla får var sin prins/prinsesskrona – lätt att tillverka själv i guldpapper – och de små riddarna var sin riddarmantel, som du lätt gör av kräppapper.

Låt dekoren vara lite slottsaktig, med guldserpentiner och kanske guldfärgade papptallrikar.

Vad serverar man små prinsar och prinsessor om inte prinskorv? Vill man sedan ha tårta passar det kanske med prinsesstårta. Det finns färdiga marsipanark att lägga ut över tårtan man själv bakar.

Prinsesstårtan kan också göras demokratiskt genom att alla får sin egen ros. Färga marsipan rosa, kavla ut den och snurra till rosor. Det är inte speciellt svårt.

En annan idé är att dekorera tårtan med guld- eller silverfärgade konfektkulor.

Tema – spökkalas

Ett inte alltför läskigt spökkalas kan också vara roligt om barnen är lite större. Bjud till maskerad! Det är lätt att bli sminka sig lite spännande även för den som inte vil klä ut sig så mycket, kajal och så en bit kol och mjöl ger härligt grå färg i ansiktet.
Den som är mer ambitiös kan göra spökdräkter i vitt kräppapper eller av gamla lakan.
Givetvis får ni vuxna också vara – lite lagom – läskiga.
Dekorera tårtan med godisdödskallar.

Om födelsedagen är i närheten av Halloween så är det förstås inte fel att utnyttja det.

Tema – djungelkalas

Passar bäst under under sommarhalvåret och för er som har tillgång till en trädgård som kan uppgrderas till en djungel.

Gosetigrar och goseapor kan placeras ut för att föreställa de vilda djungeldjuren. Låt också djungeltemat gå igen på inbjudningskorten – dekorera dem med djurbilder. Inled kalaset med ansiktsmålning. Kritor för det ändamålet finns att köpa i många leksaksaffärer och med lite fantasi är det kul att göra exempelvis tiger- make up.

Låt varje barn välja vilket djur han eller hon vill föreställa. I djungeln är det hett, så naturligtvis blir gästerna glada när de hittar djungelns glasskiosk, där ni serverar glass i strut.

Tema – julgransplundring

Ett alternativ för barn som fyller år i december och januari. Här hittar du tips om svenska klassiker vad gäller traditionella lekar och julsånger.

Tema – utomhusaktiviteter

En förutsättning för utomhusaltiviteter i denna ålder är att de de flesta gäster har med sig sina föräldrar.

En snöig vinter kan ett kalas i pulkabacken, med mackor och varm choklad i termos vara jätteroligt. Korvgrillning är roligt och värmande.

Under sommaren kan en gemensam picknick eller besök på badstranden vara kul.

Tänk dock på att ha backup inomhus infall vädret inte är som man önskar.

Vad ska man servera?

Något matigt brukar uppskattas. Fixa till exempel egen korvkiosk och servera varmkorv med bröd. Låt eventuellt barnen handla i korvkiosken med låtsaspengar, till exempel monopolpengar.

Till efterrätt tårta eller glass. Extra festligt blir det om man dekorerar tårtan eller glassen riktigt färgglatt och barnsligt, med strössel, nonstop, sega råttor och färgglad glasyr.

Den som känner sig konstnärlig kan göra tårta i form av nalle, tåg eller något annat. Barnens beundran brukar vara stor.

Serverar ni glass kan barnen själva få välja tillbehör, som choklad- och kolasås, maränger, bananskivor eller fruktsallad. Tomtebloss i glassen är festligt.

Ha något till hands för barn som kanske inte gillar tårtan/glassen, till exempel kex och pepparkakor.

Hemlagade godsaker till kalaset, de roligaste tårtorna och specialkost och mat för allergiska barn.

Lekar och aktiviteter

Sätta knorr på grisen: Måla upp en gris på ett stort ark papper och häng upp den på väggen. Fixa en lös knorr och sätt fast lite häftmassa på den. Låt barnen i tur och ordning placera ut knorren, med bindel för ögonen.

Låta djuren byta plats: Gör i förväg bilder av djur, två av varje. Låt barnen stå i ring, var och en vid bilden av ett visst djur. Hunden står mittemot emot hunden, katten mittemot katten och så vidare. I mitten står ett av barnen.

När lekledaren ropar ut en sorts djur ska barnen som står vid de bilderna snabb byta plats med varandra. Samtidigt ska den som står i mitten försöka hinna före och ta ett av djurens plats. Den som inte hinner fram hamnar i mitten. Så ropas ett djur ut.

Dockteater är kul för de mindre barnen. Med några enkla kasperdockor berättar du lätt en rolig saga.

Presenter – presentöppning

Böcker, pussel, lego-duplo beroende på ålder, gosedjur, dockor, bilar är klart gångbara presenter.

Gör något bra av presentöppningen. Ge inte det ivriga födelsedagsbarnet chansen att kasta sig över presenterna och riva upp dem i rasande fart.

Då känner sig de små presentgivarna besvikna för att ingen hann uppmärksamma vilken fin gåva han eller hon valt ut. Låt gästerna överlämna sina presenter i tur och ordning i början av kalaset.

Man kan till exempel lägga lappar med allas namn i en hatt, och låta födelsebarnet dra en lapp i taget och låta den vars namn står där komma fram och överlämna sin present.

Eller så snurrar man flaska, låter barnen sitta i en ring på golvet och den som flaskan pekar på får gå fram och överlämna sin present.

Påsar att ta med hem

Fiskdammen är given för den här åldersgruppen. Fixa fiskespö i förväg och försäkra dig om att det funkar. Surra fast en stadig klädnypa i ena ändan att fästa godispåsarna i. Om godispåsarna är tunga kanske du behöver en kontorsklämma eller liknande.

Vissa barn som fyller fyra kan räkna lite. Att jämföra brukar de ha lärt sig ännu tidigare. Se därför till att det är exakt lika många godisbitar i alla påsar, till och med samma färg på de sega råttorna. Annars kan ett konfliktfyllt bytande ta vid, när den som längtar efter den röda råttan råkar få en grön.

Vill du inte att barnen ska få för mycket godis så lägg också något annat i påsarna. Frukt är alltid bra. Kanske också någon liten leksak – små plastdjur och bilar är ett par exempel. En reflex är ett präktigt alternativ.

Undvik däremot tutor, flärpor och annat som låter mycket om du vill ha hörsel och sinnesfrid i behåll.

Skriv namn på varje påse och märk dem dessutom med någon symbol, en egen för varje barn, som de kan känna igen.

 

Text: 
Anna-Lena Stålnacke, journalist
Uppdaterad av Åsa Fagerström, journalist

shadow

Skicka in ditt kalastips för barn!

Har ni haft ett lyckat kalas - hjälp andra föräldrar med inspiration till bra festmat eller kul lekar

Läs merarrow
shadow

Kul lekar för större barn

Vad gör man på festen när barnen inte längre nöjer sig med ballongdans och fiskdamm?

Läs merarrow