Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Billiga kalas

shadow

Snart dags för barnkalas och ganska så tomt i kassan. Hjälp! Att bjuda alla barnets vänner kan bli ganska dyrt.

Kanske har det dessutom uppstått den i och för sig trevliga traditionen att alla i dagisgruppen/skolklassen bjuder alla. Då rusar kostnaderna snabbt iväg.

Ibland ser man också tendens till tävlan mellan olika familjer. Vem fixar det mest minnesvärda barnkalaset? Vem har mest godis i påsarna? De roligaste aktiviteterna? Det kan vara svårt att matcha andras evenemang. Men det finns knep som gör kalaset billigare – och inte så sällan även roligare.

Tio tips som gör kalaset billigare

1. Gemensamt kalas
Kalas ihop med en liten kompis som fyller år ungefär samtidigt spar inte bara pengar och arbete för de inblandade föräldrarna. Det blir dessutom oftast dubbelt så roligt. Många barn tycker att det är jättekul att planera kalaset ihop med en kompis, så varför missunna dem det nöjet. Fler föräldrar innebär också att det är lättare att ordna lekar.

Genom gemensamma kalas slipper man dessutom riskera krockar, att flera födelsedagskalas i samma barngrupp hålls samtidigt, så att de små tvingas välja – och välja bort.

Tänk på att starta planeringen gör det gemensamma kalaset längre i förväg än om det vore barnets helt egna kalas. Bestäm vem som köper vad och fördela ansvaret för olika sysslor.

2. Starta i tid

Att panikhandla godis, glass, pappersdukar och annat i sista minuten blir oftast en dyr affär. Håller man ögonen öppna efter erbjudanden om extrapriser redan några veckor före kalaset brukar man kunna spara en hel del pengar.
Lösgodis är ofta lockvara och säljs till ungefär halva priset speciellt strax före storhelger. Förvarar man godiset kallt håller det sig fräscht i några veckor.

3. Shoppa och fynda på stormarknader

Storhandla på någon stormarknad inför kalaset. Det brukar bli betydligt billigare än att köpa allting i innerstadsbutiker.

Framför allt när det gäller läsk, godis och ballonger kan man tjäna mycket på att göra det. Totalt sett brukar man kunna spara ungefär 30 procent genom att handla där det är billigast.

T ex på Överskottsbolaget kan man bland annat köpa papptallrikar, pappmuggar och pappersdukar till en bråkdel av vad det kostar i ”vanliga” butiker.

4. Dekorera själv

Pappersdukar med glada elefanter och giraffer, papptallrikar med Disneymotiv och annat sådant som går hem hon barn är dyrt. Varför inte dekorera själv?

Köp vita pappersdukar på rulle av enklaste sort och låt barnet vara med och rita på dem, som dekoration. Eller strö paljetter på duken!

5. Aktiviteter som är gratis

Barnteater, bio, bowling och liknande är dyra kalasaktiviteter. Det finns dock mycket som kostar lite eller inget alls.

Ordna till exempel bio hemma, hyr en film som barnen gillar. Berätta en saga genom att spela kasperteater för de allra minsta.

Varför inte satsa på kalas i pulkabacken på vintern eller på badstranden på sommaren? Kul och gratis. En förutsättning är dock att det finns tillräckligt många vuxna som kan hålla uppsikt över barnen.

6. Skippa läsken – gör saftbål

Läsk är dyrt. Saft är relativt billigt. Festligare blir den om du serverar saften i form av bål, i glastillbringare eller stora skålar. Blanda i skivade apelsiner, citroner eller jordgubbar, så ser det vackert ut, samt massor av is.

7. Strunta i chipsen – poppa popcorn

Chips och andra sorters snacks kostar också en hel del. Ett billigare och minst lika gott alternativ är popcorn, som du poppar själv.

Vanliga, gammaldags popcorn som man poppar i en gryta med lite olja i kostar mindre än micropopcorn. De är dessutom godare och lättare att göra en större mängd av.

8. Spana efter storpack

Vill du att gästernas små påsar ska innehålla någon liten leksak? Gå inte till vanliga leksaksbutiken. Små bilar, plastdjur och liknande är dyra om de köps styckvis där.

Leta i stället efter storpack i lågprisbutiker. Där brukar man hitta påsar med bondgårdens djur, klistermärken, plastfigurer och annat till mycket lägre pris.
Ett ark med tatueringar kan klippas isär så att alla barn får en var.

9. Baka och laga maten själv

Färdiglagat/bakat är dyrt. Det blir mycket billigare att själv laga den mat man ska servera, och baka tårtor och kakor själv. Dessutom blir det godare. Det är också roligt för den lille födelsedagsfiraren att vara med i köket under kalasförberedelserna.
Här hittar du recept på hemlagat godis, kladdkaka och andra kalas-mat-tips!

10. Egen fantasi

Så till sist. När du går och funderar över hur kalaset ska se ut till en rimlig kostnad, så kommer det säkert dyka upp tankar på olika förslag. Kanske när du ska somna, eller när du just har vaknat.
Skriv upp dem, annars kan en alldeles utmärkt tanke just bara bli en tanke!

Text:
Anna-Lena Stålnacke, journalist

Hur mycket socker kan egentligen barn äta?

Läs artikeln om en jättemuffins jämfört med en normal middag.

shadow

Hemlagade godsaker till kalaset

Låt barnet vara med och förbereda kalaset. Kanske vill ni rulla chokladbollar - så mycket godare än köpta kakor! Här är fler mat-tips inför festen.

Läs merarrow
shadow

Språkutveckling 2-5 år

Hur många ord kan en tvååring? Hur pratar en fyraåring? Här hittar du tips om hur du stimulerar ditt barns språk att utvecklas.

Läs merarrow