Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Hemlagade godsaker till kalaset

shadow

Det blir ofta billigare att själv laga mat, baka något och eller fixa godis till kalaset. Dessutom blir det oftast godare! 

Det är också roligt för födelsedagsfiraren att få vara med i köket och delta i kalasförberedelserna. En förutsättning är att man är ute i god tid, vilket inte alltid är så lätt att lyckas med.
Låt dig gärna inspireras av våra artiklar om kalas och fest – andra föräldrars bästa tips på kul lekar för större barn.

Text:
Anna-Lena Stålnacke, journalist

8 tips på hemlagade godsaker

Strunta i de färdigköpta hamburgarna. Gör egna i stället. Köttfärs hittar man ofta till bra pris. Spar tid genom att steka hamburgarna i förväg, frysa in dem och ta fram dem lagom till kalaset. Det finns även vegetariska burgare och halloumiburgare som många barn gillar.
Den som vill spara ännu mer bakar eget hamburgerbröd. Recept finns i de flesta baskokböcker och på nätet.

Chokladkladdkaka som tårta gillas av de flesta barn. Den innehåller inga dyra ingredienser. Gör så här: Rör ihop 2 ägg med 3 dl socker. Tillsätt 100 gram smält smör, 2 teskedar vaniljsocker, 3-4 matskedar kakao, ½ tesked salt och 1 ½ deciliter vetemjöl. Blanda smeten, häll den i en form som är smord och stödd med ströbröd. Grädda i ungefär 30 minuter. Ugnstemperatur 175 grader. Lätt som en plätt! Servera med glass!

Glass med chokladsås är ett bra alternativ till tårta. Tänk på att prisskillnaden är enorm när det gäller glass, från cirka 40 kronor för 75 centiliter fin vaniljglass till en dryg tia för 2 liter storpacksglass.

Gör din egen chokladsås: Till 10 portioner chokladsås behöver du 2 dl socker, 2 dl kakao, ½ tesked salt och 2 dl vatten. Mät upp socker, kakao och salt i en kastrull. Tillsätt vattnet, lite i taget medan du rör om. Koka såsen under omrörning tills en tjocknar. Det brukar ta ungefär tio minuter. Svårare än så är det inte!

Servera kolasås så blir det lite variation! Den gör du så här: Blanda 3 dl mjölk, 4,5 dl vispgrädde, 1,1/2 dl sirap och 6 matskedar socker i en kastrull. Koka upp såsen och låt den koka ganska kraftigt tills den blivit ljusbrun och fått kolasmak. Det tar ungefär en kvart. Blanda eventuellt i en klick smör.

Strunta i färdigköpta kakor. De flesta barn tycker bättre om hemgjorda chokladbollar. Till 40 stycken behöver du 100 gram rumsvarmt smör eller margarin, 1 ½ dl socker, 1 matsked vaniljsocker, 3-4 matskedar kakao, 5 del havregryn och 2-3 matskedar vatten. Blanda allt och rulla små bollar. Dekorera dem genom att rulla dem i strössel, kakosflingor eller sesamfrön.

Egen kola är också lätt att göra: Blanda 4 matskedar smör, 2 dl socker, 1 dl ljus sirap och eventuellt 3-4 matskedar kakao. Koka upp i en kastrull, sänk värmen och sjud i 7 minuter. Rör inte om i kastrullen! Häll upp kolasmeten på en plåt och låt den stelna. Klipp eller bryt den i lagom stora bitar.
Kanske blir hemlagad kola inte billigare än den köpta – men garanterat mycket godare!

Kommer det barn med födoämnesallergier på festen?
På vår kalas-sida hittar du recept på en tårtbotten för allergiker – utan vare sig mjölk, ägg eller gluten.

Behöver ni verkligen ha läsk på kalaset? Läs vår artikel om hur mycket socker som är okej för barn att äta.

shadow

Kalas för små barn

För de riktigt små barnen och deras föräldrar kan de första kalasen vara ett trevligt sätt att träffas.

Läs merarrow
play-button
shadow

Stelfrusen hjälte i vinternatten

När kvinnan kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet tvekade ordningsvakten Gonzalo Campos inte en sekund. I bara underkläderna slängde han sig i och räddade kvinnan. Läs om det dramatiska…

Se filmen härarrow