Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kalas - stressiga men fantastiska

shadow

Det som gör skillnaden är planeringen!

Annars kan det gå som när vår son skulle fylla sex. Ganska nyligen hade han börjat skolan och fått 26 nya klasskamrater.

I klassen uppstod den i och för sig sympatiska traditionen att alla bjuder alla på kalas. Så det var självklart att också vi skulle göra likadant.

Dessutom ville födelsedagsbarnet bjuda alla små kompisarna från gården samt någon dagiskompis som hamnat i en annan skola.

Det blev ganska många barn och vi var bara två vuxna. Först när kalaset var i full gång insåg vi att uppgiften var oss övermäktig…

Totalkaos

Eftersom klasskamraterna ännu inte lärt känna varandra så väl, och dessutom inte alls kände de andra barnen, blev det snabbt kaos. Den ena av oss vuxna kämpade handgripligen för att hålla karatesparkande sexåringar ifrån varandra medan den andra försökte skära tårtan i rättvist stora bitar tillräckligt snabbt till de skrikande gästerna runt borden.

De fina girlangerna som födelsedagsbarnet så stolt hängt upp var för längesedan sönderrivna och låg i trasor på golvet. Lekarna som han hade hoppats skulle roa gästerna urartade i bråk.

Efteråt grät den nyblivna sexåringen. Kalaset han drömt så länge om hade blivit förstört. Inget var roligt längre och bara för att hämnas levde han själv rövare på kommande kalas där han var gäst.

Vi lärde oss en del om hur man inte ska göra.

Fina minnen också

Men det finns också andra och ljusare kalasminnen – prinsesskalaset till exempel. Det var lillans fyraårskalas och hon var i värsta prinsessåldern, så bal på slottet var ett givet tema.

Vi hade begränsat antalet inbjudna prinsar och prinsessor till tolv – lagom många för att vi skulle hinna ta väl hand om alla gäster, med hjälp av några föräldrar som följde med. Den här gången hade vi planerat noga, till och med gjort ett litet ”körschema” och förberett allt från presentöppning till lekar väl.

De små prinsarna och prinsessorna hade klätt ut sig så fint – schalar till mantlar, volanger, rysch-pysch, en och annan skär prinsessklänning och så en liten Pippi Långstrump med knallorange pippi-peruk.

– För Pippi är ju faktiskt prinsessa på Kurrekurredutt-ön, förklarade den lilla.

När barnen kom till kalaset fick alla var sin krona att ta på sig. Kvällen innan hade vi tillsammans tillverkat dem av guldpapper och ”ädelstenar” av plast. Bordet var dukat med guldfärgade papptallrikar och tårtorna och glassen dekorerad med silverfärgade konfektkulor.

Det blev ett ljuvligt kalas som inte bara den fyraåriga prinsessan utan också de andra barnen pratade om länge efteråt. Askungen hade helt rätt – en bal på slottet kan vara helt underbar.

Text:
Anna-Lena Stålnacke, journalist

shadow

Kul lekar för större barn

Vad gör man på festen när barnen inte längre nöjer sig med ballongdans och fiskdamm?

Läs merarrow
shadow

Tandskador

En tandskada hos barn bör du anmäla till försäkringsbolaget efter besök hos tandläkare. Om barnet slår i en mjölktand kan den underliggande tanden skadas.

Läs merarrow