Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Roligaste tårtorna

shadow

Pokemontårta eller tårtverkstad med rulltårta eller egen dekoration av barnens tårtbitar.
Här hittar du andra föräldrars inskickade tips på roliga och goda tårtor till barnkalaset!

Pokemontårta – special

Min son önskade sig en pokemontårta – ojdå, tänkte jag det blir svårt…Men det visade sig vara lätt! Vi skrev ut en pokemonfigur från nätet klippte den runt kanterna och la figurnen på utkavlad gul marsipan. Sedan var det bara att skära ut och göra ögon av röd marsipan samt spritsa med smält choklad.

För att sonen skulle få bli mer delaktig gjorde han egna pokemon figurer av marsipan som han la runt tårtan. Grädden kan färgas röd och lakritssnören går utmärkt att använda som linjer runt om.

Insänt av: Victoria Andersson

Tårtverkstad med rulltårta som bas

Min dotter var på ett kalas där alla barn fick en varsin rulltårtsbit att själva dekorera och göra bakelse av med sådant de själva tyckte om. Där fanns t ex (många) marsipanrosor, blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi i skivor, bananslantar, smarties, grädde, maränger, strössel, sylt, riven choklad mm. Tyckte jag var en bra idé!

Insänt av: Frida Rosenström

Fjärilstårta

En färdig rund tårtbotten delas mitt itu och läggs med rundningarna mot varandra. Sätt två sugrör som antenner och garnera med vindruvor, godis eller vad ditt barn gillar. Ett tips är att ha lite karamellfärg i grädden, det blir riktigt läckert.

Insänt av: Linn Eriksson

Tårtbit med egen design

Min dotter var på ett kalas där alla barn fick en varsin rulltårtsbit att själva dekorera och göra bakelse av med sådant de själva tyckte om. Där fanns t ex (många) marsipanrosor, blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi i skivor, bananslantar, smarties, grädde, maränger, strössel, sylt, riven choklad mm. Tyckte jag var en bra idé!

Insänt av: Frida Rosenström

Marsipanrosen på tårtan

…kan ALLA barnen få – om man gör enkel variant av marsipantårta själv!  (Här kan du se hur man gör dem.)

Eftersom våra barn inte gillar grädde brukar vi köpa en oval förpackning vaniljglass som vi trycker ut så att den blir snudd på rund plus ett färdigt grönt marsipanlock (finns att köpa hoprullat!) att täcka glassen med. Det finns också förpackningar med marsipan i gult, rosa o grönt att köpa – det är inte så svårt att göra en massa ”rosor” av sådan.

Är barnen lite större (5-10 år) så brukar de tycka att det är kul att skapa en marsipanfigur själva: ge dem varsin liten ”klump” med färgad marsipan. De kan göra ett påskägg, en gubbe, en ros eller något annat – att äta upp eller ta med hem!

Insänt av: Olle

Glass som blir tårta

Vår dotter är inte så förtjust i tårta men gärna glass, dock vill hon ha tårta ändå.

För att inte krångla till det köpte jag ett stort glasspaket (vanilj), typ big pack och värmde snabbt under kranen. Tog av locket och satte glassen upp och ned på ett större fat. Ringlade över chokladsås, satte non stop/mini marshmallows runt om, 3-års ljuset mitt på.
Det blev succé! Enkelt, snyggt och gott.
Barnen kunde sedan välja vad de ville ha mer av, strössel, marshmallows, grädde eller mer sås.

Insänt av: Therese Lindberg

Kommer det allergiska barn på kalaset?

Här hittar du ett recept på allergivänlig tårtbotten utan vare sig ägg, mjölk eller gluten.

shadow

Skicka in ditt kalastips för barn!

Har ni haft ett lyckat kalas - hjälp andra föräldrar med inspiration till bra festmat eller kul lekar

Läs merarrow
shadow

Enkopres - bajs i byxan

När barn som är fem år eller äldre bajsar i byxan återkommande kallas det enkopres. Den vanligaste orsaken till att barn bajsar på sig är kronisk förstoppning.

Läs merarrow