Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Skidor och snowboard

shadow

En tredjedel av barn och unga upp till 15 år har någon gång råkat ut för en olycka i skidbacken. Föregå själv med gott exempel – med skidglasögon och hjälm.

Den skid- eller snowboardåkare som aldrig vurpar finns inte. Men hälften av alla svenskar är rädda för att bli påkörda i backen – och så ska det ju inte behöva vara. Lär ditt barn att ta hänsyn i backen och inte köra ”störtlopp” när det finns andra i nedfarten.

De flesta vintersportolyckor sker i slalombacken, där farterna kan bli höga och åkarna många i samma backe. Var fjärde vuxen och vart tredje barn under 15 år har varit med om någon sådan olycka, visar en undersökning som gjorts av Trygg-Hansa.

Olyckor kan förstås hända oavsett om ditt barn åker snowboard eller skidor. Snowboardolyckor leder ofta till skador i handleden, armen och skuldran. Risken är allra störst de första träningsdagarna. Snowboardåkare brukar däremot klara sina knän bättre än kompisarna på skidor – det blir mindre skadliga vridningar i knäna när båda benen sitter fast på samma bräda.

Längdskidåkning är inte heller helt ofarligt, även om farterna inte blir desamma där. (Det är ju delvis också en annan åldersgrupp som ägnar sig åt längdskidåkning.) Sex procent har varit med om olycka under skidåkning på längden, vilket faktiskt är något fler än bland snowboardåkarna (fem procent).

Många barn ärver skidor av äldre syskon, men väger olika. Att ställa in bindningarna inför varje säsong är en bra investering för att slippa knäskador vid ett fall.
Felinställda bindningar är för övrigt vanligt i alla åldrar: När Trygg-Hansa genomförde en stor undersökning i skidbacken för några år sedan var det hela 8 av 10 bindningar som behövde justeras.

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Så förebygger ni olyckor i backen

• Värm upp genom att börja i lätt backe.

• Välj godkänd hjälm.

• Se till att bindningarna är rätt inställda – de behöver ses över varje år.

• Använd ryggplatta som skyddar vitala delar då ni lämnat barnbacken och farterna blir högre.

• Handledsskydd för barn som åker snowboard.

• Lär ditt barn att anpassa farten efter väder, underlag, andra åkare.

• Stanna bara på sådana ställen där ni syns tydligt, och lär ditt barn att ta sig upp snabbt om hen ramlar i backkrön eller skymda svängar.

• Visa hänsyn i backen – håll avstånd och kör om andra åkare med god marginal.

• Skyltar och andra säkerhetsanvisningar ska självklart respekteras.

• Vila eller avsluta åkningen när ni börjar bli trötta och okoncentrerade – det är ofta då som olyckor inträffar.

• Förebygg nedkylning.

• Här hittar du tips då det lilla barnet ska börja åka skidor.

shadow

Studsmattan – skaderisk och tips

Studsmatta ger massor av rörelseglädje, starka ben och bra kondition! Men hur minskar du risken för skador?

Läs merarrow
shadow

Kränkningar och mobbning

Vad gör du om ditt barn blir utsatt för kränkningar? Och hur kan du minska risken för att andra barn råkar ut för mobbning? Fakta och konkreta tips.

Läs merarrow