Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Tips till dig som ska köpa cykelhjälm till barnen

shadow

Varje år skadas 1 000 barn så svårt att de hamnar på sjukhus i minst ett dygn. Varannan sådan olycka skulle kunna undvikas om alla barn använde cykelhjälm. Bästa sättet att lära ditt barn att vara rädd om sitt huvud är att själv använda hjälm. Och kom ihåg – alla hjälmar är bättre än ingen.

Alla barn under 15 år är enligt lag skyldiga att ha cykelhjälm när de cyklar eller skjutsas av andra på cykel. Trots det skippar många cykelhjälmen – framför allt när de blir tonåringar. En bra början är att använda hjälm själv. Barn gör som vuxna gör. Ett annat tips kan vara att barnet själv får välja hur hjälmen ser ut och att den har bra ventilation. Det är lättare att använda en behaglig hjälm som man gillar.

Ditt barn behöver en hjälm som passar, inte en hjälm att växa i. Passformen är viktig och huvuden är olika, så se till att hjälmen provas ordentligt innan ni köper den. För att ha en hjälm som sitter stadigt men bekvämt i alla lägen, till exempel både med och utan mössa, är det viktigt att välja en hjälm som är reglerbar både under hakan och i nacken.

Se till att cykelhjälmen täcker panna, bakhuvud och hjässa för maximalt skydd. Vill du vara säker på att hjälmen är avsedd för cykling ska du leta efter märkningen CE EN 1078 (för barn över sju år) eller CE EN 1080 (för yngre barn).

Grönt spänne

För barn upp till 7 år rekommenderas en småbarnshjälm med grönt spänne. Det gröna spännet har en extra funktion som gör att det går upp vid en viss belastning och är speciellt framtaget för att förhindra strypskador. Gröna spännet löser ut om barnet springer från cykeln direkt till klätterställningen och råkar fastna. Men det löser inte ut om barnet ramlar av cykeln.

MIPS – en ny generation hjälmar

Sedan ett par år tillbaka finns en ny typ av hjälmar i handeln, med det senaste inom hjälmteknologin – MIPS (Multi-directional Impact Protection System). Tekniken bygger på en svensk innovation som använder sig av kroppens egen idé om hur man bör paketera hjärnan. Mellan hjärnan och skallbenet finns en vätska, som hjärnan kan glida i om skallen träffas av ett slag. Rörligheten gör att rotationskraften dämpas och risken för skador minskar. En MIPS-hjälm fungerar på samma sätt: det yttre skalet är separerat från fodret, så att det kan leda bort kraften av rotationen i ett snett slag. Samtidigt är den effektiv vid raka träffar. Mer om MIPS.

Att tänka på när du ska köpa barnhjälm

• Använd hjälm själv. Barn lär sig genom att härma.

• Köp en hjälm som barnet gillar. Ni kanske inte är helt överens om valet, men kom ihåg att alla hjälmar är bättre än ingen.

• Förskolebarn ska ha hjälmar med grönt spänne. Det betyder att spännet löser ut vid ett visst tryck, så att riskerna för strypskador minimeras om barnet leker eller klättrar med hjälmen på.

• Kontrollera att hjälmen är CE-märkt. Vill du vara säker på att hjälmen är avsedd för cykling ska du leta efter märkningen CE EN 1078 (för barn över sju år) eller CE EN 1080 (för yngre barn).

• Köp inte en för stor hjälm. Ditt barn behöver en hjälm som passar, inte en hjälm att växa i. Den ska sitta stadigt, men bekvämt.

• Hjälmen ska skydda panna, bakhuvud och hjässa. 70 procent av slagen mot huvudet vid cykelolyckor träffar pannan och tinningen.

• Den ska vara enkel att använda. Kontrollera att hakbandet är lätt att knäppa och att det går att reglera.

• Leta efter en hjälm med god ventilation.

• Se till att hjälmen kan justeras något i storlek. Då kan den ge plats för en mössa på vintern.

• Byt hjälmen om den har blivit skadad eller utsatt för en kraftig stöt.

Källor: ntf.se, radron.se

Här hittar du ett test av cykelhjälmar.

shadow

Tillräckligt vuxen för cykelhjälm?

Alla vet att man borde. Ändå struntar två av tre vuxna i att använda cykelhjälm. Man undrar varför? Varje dag gör sig tio cyklister så illa att de måste läggas in på sjukhus. Forskning visar…

Läs merarrow
play-button
shadow

Cykla säkert

Att lära sig cykla – det är lycka det! Här kommer några tips som gör cykeläventyret säkrare.

Se filmen härarrow