Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kirurgi under graviditet?

Fråga:

Hej, min läkare har konstaterat att min bicepssena är skadad och behöver fästas om. Detta görs under en operation där jag i så fall skulle sövas. Jag är nu i vecka 15 med mitt första barn.
Hur farligt och vad finns det för risker med att barnet också sövs och när är risken som störst/minst att skada barnet?
Jag kan inte göra operationen efter födseln då jag inte får röra armen på 3 månader.
Ska jag behöva vänta tills min sambo går på pappaledighet om 1,5 år?
Kom gärna med råd!

Svar:

En spännande och viktig fråga du har. Jag förstår att det känns besvärligt att vänta med en sådan operation tills barnet är fött med tanke på allt lyftande och bärande det innebär att ha en liten bebis.

Så här tänker vi som arbetar inom området narkosläkare och barnläkare: Generellt avråder man kvinnor att bli sövda under en graviditet om det inte är medicinskt nödvändigt. Detta grundar sig på att alla läkemedel man ger även går över till barnet.

Samtidigt finns det ju situationer där det är ett måste med sövning av en gravid kvinna. För sådana finns det ändå en rad väl beprövade läkemedel att använda, som inte skadar kvinnan eller barnet, och som kan användas ifall graviditeten är normal och kvinnan frisk för övrigt. En fördel är dock om det inte blir någon långdragen operation eftersom mängden läkemedel som tillförs är av betydelse.

Jag föreslår att du också tar upp frågan med din läkare och den narkosläkare som ska sköta sövning. Så tyvärr kan jag inte ge dig något hundraprocentigt säkert svar.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Fakta, tips och expertsvar

• Operera hallux valgus under graviditet?

Följ din graviditet – vecka för vecka

Bra mat för dig och fostret

• Vikt, blodsocker och graviditetsdiabetes

• Vågar jag äta mögelost under graviditeten?

• Röntgat mig – fara för bebisen?

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller till höger (dator).

shadow

Vuxna kan också behöva simträna

Kan du simma 200 meter vara 50 meter på rygg? Så lyder den nordiska definitionen på simkunnighet. Faktum är att många har en övertro till den egna simkunnigheten. Det är viktigt att underhål…

Läs merarrow
Trygg-Hansas livboj med en kvinna på en brygga i bakgrunden
shadow

Trygg-Hansas Alkoboj

Alkohol och bad hör inte ihop. Varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet. Så tänk till en gång extra innan du hoppar i vattnet alkoholpåverkad. Alkobojen är Trygg-Hansas på…

Läs merarrow