Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sjukskriven eller föräldraledig?

Fråga:

Förstår inte det här med sjukskrivningar under slutet av graviditeten. Jag har lite för höga sockervärden och tre månader kvar till min förlossning. Nu säger min läkare säger att jag borde börja ta ut föräldrapenning och vara ledig ”utan stress”, för att barnet ska må bra. (Jobbar på kontor).

Men det innebär ju att jag inte få vara föräldraledig med mitt barn lika länge sedan, om jag redan tagit 2-3 månader av mina mammadagar! Vad ska jag göra, vågar jag fortsätta arbeta, ska jag gå till en annan läkare för att få en ny bedömning? Min gravida väninna hade problem med bäckenuppluckring och hon blev sjukskriven fastän det bara var två månader kvar till förlossning.

Svar:

Ja det är inte så svårt att förstå att du känner dig lite förvirrad och tveksam till om vad som är rätt och fel, speciellt om du själv tycker att du mår bra. Svårt att svara exakt på din fråga, men generellt tycker jag så här. Så klart vill man ha så många föräldradagar som möjligt när barnet är fött och inte innan Om din läkare anser att dina sockervärden är så höga och kan påverka ditt barn negativt så tycker jag att en sjukskrivning är befogad. Tyvärr är min erfarenhet att sjukskrivning under graviditeten är något som varierar en hel del beroende på vilken läkare man träffar. Föreslår att du tar upp det hela med din barnmorska som du går hos och får hjälp och stöd av henne i att ta ett beslut som är bäst för just dig och ditt barn.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Tips på gravidträning

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

• Ont i bäcken och svanskota

Bra gravidkost för dig och fostret

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Så skyddar du din identitet

”Men varför skulle någon vilja stjäla min identitet?” undrar du kanske. Jo, bland annat för att kunna skaffa kreditkort, öppna mobilabonnemang och shoppa – och låta dig stå för notan.

Läs merarrow
shadow

Scharlakansfeber

Scharlakansfeber börjar som halsfluss, med feber och ont i halsen. Efter ett par dygn kommer hudutslag och tungan blir först gråvit, senare starkt röd.

Läs merarrow