Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gravid vecka 3

shadow

Det är under det som längre fram i graviditeten brukar kallas vecka 3 som själva underverket oftast sker – spermiens befruktning av ägget.

Ägget befruktas i äggledaren alldeles innanför dess ”tratt”. Sädescellerna når fram till ägget utifrån och en spermie tränger in. Efter 30 timmar delar det befruktade ägget upp sig i två delar; embryo och moderkaka.

Det som ska bli ett barn kallas i början morula (latin för mullbär!) och är inte större än udden på en knappnål. Redan från början är det klart vilket kön barnet kommer att ha om embryot får fortsätta växa till ett barn, vilken färg på ögonen det kommer att få och många andra egenskaper som ligger i arvsmassan.
Det befruktade ägget flyttar sig med hjälp av flimmerhår ned genom äggledaren, mot livmodern. Det befruktade ägget börjar sedan flytta sig ned, genom äggledaren. Efter 3-5 dagar är det framme i livmodern. Där sätter sig ägget fast i slemhinnan, vilket en del kvinnor kan känna av som ett litet stick. Vissa får dessutom en liten blödning, en så kallad nidationsblödning, cirka sju dygn efter ägglossningen.

 

Mer tips, inspiration och fakta:

• Hur lätt blir man gravid?

• Ett befruktat ägg

• Graviditetstest

• Missfall

Är jag verkligen gravid, Vågar jag bli gravid med högt BMI, bör jag undvika bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

NästaarrowarrowFöregående
shadow

Gravid vecka 4

Nu har mensen uteblivit och du kanske börjar misstänka att du är gravid. Du kan göra ett graviditetstest, men testsvaret blir säkrare om du väntar till vecka 5.

Läs merarrow
play-button
två barn skrattar och badar i badkar
shadow

Tips: Barnsäkra hemmet

Barnsäkra hemmet och gör det till den trygga plats det ska vara för ditt barn. Här får du elva enkla tips på lösningar i badrum, kök och sovrum.

Se filmen härarrow