Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Rökning, alkohol, droger under graviditet

shadow

Både rökning, alkohol och droger påverkar det växande fostret när du väntar barn. Här hittar du fakta och tips om varför du bör avstå under graviditeten.

Är du gravid bör du försöka avstå från alkohol.
Detsamma gäller rökning, eftersom ditt barn får i sig dubbelt så mycket skadlig kolmonoxid som du själv då du röker.
Och ifall du har svårt att sluta med någon typ av drog – prata med din MVC/barnmorska, så får du stöd och hjälp.

Rökning – dubbelt skadlig för fostret

När du röker drar du in många skadliga ämnen som tas upp av blodet och förs runt i kroppen. Ämnena når fostret via moderkakan och navelsträngen.
Och ditt foster upp dubbelt så mycket kolmonoxid i sitt blod som ditt eget blodomlopp. En cigarett för den blivande mamman motsvarar alltså två för hennes lilla barn.
Och de negativa effekterna i fostrets kropp är flera: Kolmonoxiden tränger undan syret i blodet. Nikotinet i cigarettrök och snus drar samman blodkärlen i moderkakan.

Små och för tidigt födda barn

När det gäller andra droger, som till exempel narkotika eller lugnande medel, kan man se att droger som intas under hela graviditeten resulterar i en för tidig förlossning och att barnet väger mindre.

– Men alkohol är den svåraste drogen, det är faktiskt ett cellgift. Uppåt 90 procent av svenska kvinnor dricker alkohol. Och 90 procent kan också sluta dricka alkohol under graviditeten om de får bra information, säger Christina Ottenblad, som länge arbetat som barnmorska och enhetschef vid familjesociala mottagningen på Huddinge sjukhus, en specialistmödravård för blivande mammor med alkohol- eller drogproblem.

Alkoholen når fostrets omogna lever

När en gravid kvinna dricker alkohol påverkar det fostret minst lika mycket som henne själv. Eftersom det inte finns någon barriär i moderkakan går alkoholen över från mamman till fostret.

Det lilla fostret har ingen färdigutvecklad lever, som kan bryta ned giftet själv. Fostret har dessutom alkoholen längre i sig än vad mamman har. Man kan säga att barnet är en förlängning av mammans kropp.

Utveckling av ansikte eller hjärna kan påverkas

Så här beskriver Christina Otttenblad alkoholens påverkan på fostret:

– Under de första veckorna av graviditeten utvecklas ansikte, ögon och ögonbotten, och dessa ansiktsdelar kan få skador till följd av både bruk och missbruk. För att barnet ska få synliga skador ska den blivande mamman ha druckit mycket i början av graviditeten.

Hjärnans utveckling fortsätter under hela graviditeten. Skador till följd av alkohol och droger i den senare delen av graviditeten tros kunna yttra sig som koncentrationssvårigheter och störningar i uppfattningsförmågan hos barnet.

Barn är olika känsliga

Känsligheten för alkohol är väldigt individuell hos både fostret och den blivande mamman, påpekar Christina Ottenblad:

– Vi kan aldrig med bestämdhet säga hur ett missbruk slår. Det vi vet är att många av de barn som utsatts för missbruk av alkohol eller droger i moderlivet får skador.

Däremot tycker hon inte att blivande mammor behöver oroa sig för att de till exempel druckit alkohol vid enstaka festtillfällen, kanske innan de ens fått vetskap om att de väntar barn.

– Det är ju väldigt vanligt. Men därefter bör man hålla i minnet att barnets hjärna utvecklas hela tiden. Och att vi inte vet i förväg vilka barn som är mest känsliga.

Läs gärna om vad som händer i din kropp och fostrets utveckling i vår gravidkalender, vecka för vecka.

Uppdaterad maj 2017

shadow

Sex under graviditeten

Vissa kvinnor orkar inte ens tänka på sex under graviditeten, andra får ökad sexlust. Normalt utgör ett samlag ingen ökad risk för det växande barnet.

Läs merarrow
shadow

Löss - så får du bort dem

Under terminsstarten går larmet på svenska förskolor och skolor: Kolla, kamma! Här hittar du tipsen om hur du slipper huvudlössen.

Läs merarrow