Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sex under graviditeten

shadow

Många kvinnor tycker att lusten att ha samlag minskar under graviditeten. Andra känner större lust än vanligt och får till och med ut mer av samlivet än innan de blev gravida.

Sex under graviditeten kan innebära en ökad sexuell njutning. Blodmängden ökar nämligen i kvinnans könsorgan och slemhinnorna i slidan blir fuktigare och rikare på vätska – och upplevelsen av orgasmen kan bli starkare.

Män känner också på olika sätt. Några tycker om kvinnans kropp och upplever en starkare njutning. Andra känner inte samma lust som tidigare. De kan vara rädda att skada barnet eller kvinnan.

Barnet tar inte skada av sex under graviditeten

Fostret ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet som tar upp stötar. Man kan inte skada fostret genom slidan under samlaget.

Det är inte heller farligt med lite tryck eller stötar mot magen. Det kan bli sammandragningar i livmodern vid samlaget men det är inte farligt.

Det är endast i vissa fall, när det t ex finns risk för för tidig förlossning, som man avråder från samlag under vissa perioder.

Granskad av
Eva Itzel, förlossningsläkare

shadow

Specialistvård under graviditeten

Har du diabetes, ökad risk för blodpropp eller erfarenhet av svåra komplikationer under en tidigare graviditet kan det vara aktuellt med specialistvård.

Läs merarrow
shadow

Allergiska barn och speciell kost

Välja mat till kalaset? Många barn äter inte vissa sorter kött, andra är allergiska. Här hittar du recept på tårtbotten utan mjölk, ägg eller gluten.

Läs merarrow