Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Barnets kön och ögonfärg

shadow

Det är mycket som avgörs i befruktningsögonblicket. Spermien bestämmer ifall det befruktade ägget ska växa till en pojke eller en flicka. Men för ögonens färg spelar anlag från både mamman och pappan in.

Vid samlaget slungas omkring 500 miljoner spermier mot livmoderhalsens öppning mot äggledaren. Spermiernas långa överlevnadstid gör att ett samlag flera dygn före ägglossningen kan leda till befruktning.
Några timmar efter det att arvsmassan från spermien och ägget smält samman delar sig ägget för första gången.

Spermien bestämmer könet

I huvudet på spermien finns arvsmassan från mannen i form av 23 kromosomer. Det är hälften av barnets totala arvsmassa. I ägget väntar kvinnans arvsmassa med lika många kromosomer. Vissa spermier bär på anlag till en flicka, en X-kromosom, och vissa på anlag till en pojke, en Y-kromosom.
Det finns många teorier om hur man kan påverka könet på ett kommande barn, men det finns inte belägg för att de stämmer. En del experter hävdar att det finns en något ökad sannolikhet att det blir pojkar om befruktningen sker just i anslutning till ägglossningen, medan fler flickor blir till vid befruktning som sker minst 2 dygn därefter. Någon enstaka undersökning tyder på att energirik mat, speciellt att mamman äter bra frukost, ökar sannolikheten för att det ska bli en pojke.
Andra egenskaper som finns lagrade i arvsmassan i både ägg och spermie är kroppslängd, hud- och hårfärg, speciella ansiktsdrag etc.

Bådas anlag bestämmer ögonfärgen

En sak som bestäms genetiskt är ögonfärgen. För att krångla till det så har både den blivande mamman och pappan två anlag, och det är bara det ena av dessa som finns representerat i ett varje ägg respektive varje spermie. Brunt är dominant anlag framför blått. I sådana fall där föräldrarna är brunögda, men där båda bär på ett blått och ett brunt anlag, är det inte omöjligt att barnet kan få t ex blå ögon. Har någon av föräldrarna dubbla anlag för bruna ögon kommer barnet med största säkerhet också att få det.
Fast – de flesta nyfödda barn har blå eller blågrå ögon i början, det kan dröja upp till 6 månader innan det säkert går att avgöra vad han eller hon ska få för ögonfärg.

Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Chans att påverka barnets kön? Läs expertsvaret!

• Går det att påverka om det ska bli en flicka eller pojke vid befruktningen?

Mer tips, fakta och expertsvar:

• Följ graviditeten – vecka för vecka

• Bra kost för fostret och dig och några läckra recept

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

En pojke mäter omfånget på en gravid kvinnas mage med ett måttband.
shadow

Beräkna förlossningsdatum och gravidvecka

När kommer barnet? Så räknar du! Vi reder också ut varför beräkning av gravidvecka och förlossningsdatum inte alltid stämmer.

Läs merarrow
En kvinna bär på ett barn och håller ett annat i handen.
shadow

Bra tips när du ska flyga med småbarn

Det tar cirka tio minuter att landa ett flygplan. Dessa tio minuter är ofta den värsta stunden i flygningen för små barn. Läs goda råd inför flygresan.

Läs merarrow