Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Matnoja under graviditet - picasyndrom

shadow

Det finns faktiskt ett medicinskt namn för gravida kvinnors matnoja eller plötsliga behov av att stoppa i sig speciella, ibland ”oätliga” saker: Picasyndrom.

Picasyndromet kan vara ett tecken på att kroppen behöver exempelvis järn, zink eller kalk. Ordet ”pica” är för övrigt detsamma som ger skatan dess latinska namn, med betydelsen ”snappa åt sig”, ungefär.

Matnoja – en biologisk signal

Hanna Bonnevier har arbetat som nutritionist inom Karolinska Institutets Institution för folkhälsovetenskap, och bland annat tagit fram informationsmaterial för gravida kvinnor:

– I viss mån kan det vara så att kroppen känner av vad vi behöver, och att vi kan bli medvetet sugna på det. Man har också sett att tarmen tar upp mer än normalt av till exempel kalcium under graviditeten. Detta beror på att vi då behöver extra mycket av just det näringsämnet.

Mineralbrist var vanligare förr, idag är det inte så många som känner att de måste hugga in på husknuten eller provsmaka jorden i rabatten.

– Dagens kvinnor äter allsidig kost och får i sig det mesta av viktiga ämnen genom maten.

Plötsliga begär efter att äta vissa saker är vanligast under första halvan av graviditeten. En del kvinnor känner dock av det här under hela perioden.

Ta det lugnt med kaffet

En ökad känslighet för svängningar i blodsockernivå kan ge extra sug efter godis, frukt eller något annat sött.

Men vad är det som gör att så många blir sugna på lakrits? Det finns ingen vetenskaplig förklaring, men många kvinnor äter mycket godis under graviditeten. Sött och surt och salt, det är sådant som kan dämpa en kroppslig olustkänsla eller ett lätt illamående.

– Men just saltlakrits ska man vara lite försiktig med eftersom riktigt stora mängder kan ge förhöjt blodtryck hos vissa känsliga personer.

Livsmedelsverket rekommenderar max 50 gram lakrits om dagen.

Fast ibland verkar det som om kroppen inte bara talar om vad vi bör försöka få i oss då vi är gravida, utan också vad vi borde undvika. Många gravida tål inte kaffe, bara lukten kan göra dem illamående. Kaffe och svart te innehåller koffein, som i höga doser kan öka risken för missfall.

Livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att inte dricka mer än tre koppar kaffe per dag (eller sex koppar svart te).

Mat som är extra bra för gravida

För 50 år sedan var det många blivande mammor som fick järntabletter och vitaminer hos sin doktor. Idag rekommenderas tillskott med folsyra. Brist på denna typ av B-vitamin har visat sig ge ökad risk för ryggmärgsbråck hos det tidiga fostret.

Nyligen visade svenska forskare att blivande mammor som äter grönsaker varje dag ger sina barn i sin mage förbättrat skydd mot diabetes typ 1 (den kroniska varianten av sjukdomen). Bland de mindre grönsaksintresserade mammornas barn var det dubbelt så många som hade ökad risk för diabetes i femårsåldern.

I en sådan här studie är det dock långt ifrån säkert att det verkligen är grönsakerna som gör susen. Att äta mycket frukt och grönt hänger oftast ihop med en allmänt hälsosam livsstil.

Nyttiga oljor, så kallade omega-3-fetter, tros kunna vara viktiga bland annat för hjärnans utveckling. De finns till exempel i viss fisk som lax och i rapsolja.

Studier tyder också på att nyttiga bakterier som finns i yoghurt och andra ”magvänliga” drycker kan förebygga allergier hos det ofödda barnet. Det är inte lätt att hålla reda på alla näringsämnen, men att äta varierat är aldrig fel!

Graviditeten ses ofta som ett tillåtande tillstånd då du kan få unna dig vad du känner för. Och det är väl okej, så länge det inte blir alltför mycket onyttigheter som godis, kakor och snacks, anser de flesta experter.

Regelbundna måltider och mellanmål är bra – långa matuppehåll ger blodsockerfall som får oss att äta fel mat, snabbt. Många små mål dämpar dessutom illamåendet bäst.
Läs om vanliga gravidkrämpor.

Hur mycket mer behöver en gravid kvinna äta?

I genomsnitt behövs så här mycket extra mat per dag:
Månad 1–3: 1 frukt
Månad 4–6: 1 matigt mellanmål och 1 frukt
Månad 7–9: 2 matiga mellanmål och 1 frukt
(Källa: Livsmedelsverket)

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

 

shadow

Missfall

Ibland avslutas graviditeten genom ett missfall. Vanligast är det att kroppen stöter bort ett skadat foster före graviditetsvecka 12.

Läs merarrow
shadow

Inskolning på förskola

Dags för förskola? Det kan kännas tufft att vinka hejdå till sitt lilla barn första gångerna. Här får du tips och goda råd inför inskolningen.

Läs merarrow