Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Ordna en babyshower

shadow

Fixa en kamera, bjud in alla vänner, och fira inledningen på en lång framtid tillsammans med ett nytt barn!
Här hittar du tips och inspiration till ett välkommen-bebis-kalas.

En ”babyshower” är ett perfekt tillfälle för en blivande förälder att umgås med sina vänner innan allt fokus hamnar på blöjbyten, amning och passning.

Traditionell eller modern babyshower?

Traditionen att anordna en babyshower kommer från USA. Ursprungligen var syftet att de äldre, erfarna kvinnorna skulle dela med sig av kunskap och tips till de yngre, men idag handlar det mer om att fira att ett barn är på väg.

Idag behöver det inte nödvändigtvis vara tjejkompisar och släktens kvinnor som träffas på en babyshower. Och visst kan den partner som inte bär barnet få ha en egen babyshower – en bra start inför utmaningen att bli förälder. Eller så har ni helt enkelt ett gemensamt kalas, ni blivande föräldrar.

Precis som med alla festligheter kan man göra en babyshower precis hur som helst!

Presenter – eller inte

En viktig ingrediens är enligt traditionen att ge presenter till den blivande föräldern eller föräldrarna. Namnet babyshower syftar just på det, att föräldrarna ska få en ”dusch” av användbara och kul saker till den framtida familjemedlemmen. Att skaffa alla bebis-saker själv kan annars bli ganska dyrt.
Som blivande förälder får du då massvis med kul prylar som du antingen hade behövt inhandla ändå – eller aldrig skulle kommit på att köpa själv. Och som kompis får du en perfekt anledning att faktiskt få handla det där gulliga du spanat på i affärerna. Presenter öppnas vanligtvis när alla är samlade, på så sätt kan alla tillsammans låta sig inspireras och glädjas.

Att köpa prylar är dock inget måste. En babyshower handlar idag mestadels om att träffas och umgås, äta god mat och prata barn. Kanske är en tillställning för babyn en fullt tillräcklig present i sig.

Vem fixar kalaset?

Då du som blivande förälder ofta har mycket att tänka på kan det vara skönt att inte behöva anordna kalaset själv. Fråga en faster, kusin eller kompis om hen kan tänka sig att fixa med detta. Och känn dig priviligierad om du själv blir tillfrågad att ordna en babyshower!

I slutet av graviditeten

Vanligtvis hålls en babyshower någon gång under de sista månaderna av graviditeten.
Det händer ibland att ett för tidigt fött barn får vara med på kalaset!

Om ni träffas över frukost, lunch eller en hel dag spelar ingen roll, välj det som passar flest. Är det en fin dag kanske picknick är ett trevligt alternativ?

Tema BEBIS

Upplägget är självklart fritt, men tänk på att det är det kommande barnet som är i fokus.
Temat för festen bör vara baby och det finns massor med kul saker ni kan göra – låt fantasin flöda!

Författare:
Charlotte Eckerbom, skribent

Att göra vid en babyshower:

• Gissa barnets födelsedatum.
• Gissa längd/vikt.
• Gissa person – be vännerna ta med bilder på sig själva när de var små och para ihop rätt bebis med rätt vän.
• Namnleken – Dela in er i lag och skriv ned så många namn ni kan på en viss bokstav. Flest namn vinner! Läs gärna artikeln om att välja namn till barnet.
• Varje gäst skriver på ett papper ned något gott som just hen önskar den kommande bebisen i livet. Ta ett fint snöre och bind ihop det till en liten bok.

Mer tips, fakta och expertsvar:

• Följ graviditeten – vecka för vecka

 

• Bra kost för fostret och dig och några läckra recept

Är blödningen ett missfall, kan hög musik skada barnets hörsel, vågar jag bada bubbelpool?
Läs våra många expertsvar på andras gravid-frågor.

shadow

Profylaxkurs inför förlossningen

Det är naturligt att på olika sätt vilja förbereda sig inför förlossningen. Psykoprofylax, att lära sig andningstekniker, är ett sätt.

Läs merarrow
shadow

Tvångstankar, tvångshandlingar och tvångssyndrom hos barn

Enstaka tvångstankar eller tvångshandlingar behöver inte vara problematiska. Tvångssyndrom med svårare problem debuterar inte sällan runt 10 års ålder.

Läs merarrow