Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Så fungerar Trygg-Hansas gravidförsäkring

En gravid kvinna står vid köksbordet, där en man och två flickor sitter och fikar. Mannen och den ena flickan lägger handen på kvinnans mage.
shadow

Med en gravidförsäkring kan du få ersättning och stöd om något går fel under graviditeten eller förlossningen. Den finns i olika varianter – fundera på vad som är det bästa för just din familj.

Hos Trygg-Hansa kan du välja mellan att bara teckna Gravidförsäkring Gratis, eller att utöka den med tillägget Gravidförsäkring Extra för 1 250 kr. Många blivande föräldrar tycker att det är värt att betala för att få större ekonomisk trygghet. Här får du veta varför.

Gratis gravidförsäkring ger bara grundskydd

Gravidförsäkring Gratis är ett grundläggande skydd som består av tre delar:
• Upp till 600 000 kr i ersättning om ni som föräldrar eller det nyfödda barnet skadas i ett olycksfall och får en bestående nedsättning av funktionsförmågan. För att barnet ska få motsvarande ersättning efter förlossningsskador eller sjukdom behöver du lägga till Gravidförsäkring Extra.
• Du och din partner kan få professionell hjälp att hantera en kris, till exempel om barnet skulle födas med en allvarlig sjukdom, eller om barnet inte överlever.
• En mindre livförsäkring som ger 25 000 kr. Inte mycket tröst när man förlorat sitt barn eller sin partner, men ett fint stöd om ni till exempel behöver ta ledigt från arbetet ett tag för att orka med.

Betala så blir skyddet mycket mer omfattande

Genom att lägga till Gravidförsäkring Extra kan ni till exempel få ekonomisk hjälp om det lilla barnet får bestående skador på grund av för tidig födsel, vid förlossningen, eller av en sjukdom. Ersättningen kan vara på upp till 600 000 kr, beroende på hur pass nedsatt barnets funktionsförmåga blir.

Gravidförsäkring Extra ger också ersättning för vissa komplikationer för dig som är gravid – 3 000 kr om du drabbas av till exempel havandeskapsförgiftning, svåra bristningar eller analinkontinens efter en förlossningsskada. Samma belopp kan du få vid ett missfall. Det här är fler händelser än vad andra försäkringsbolag ersätter, så jämför gärna försäkringarna utifrån vad just du tycker är viktigt.

Du som väntar tvillingar får ytterligare mervärde hos Trygg-Hansa: hela gravidförsäkringen gäller för båda barnen utan att priset påverkas.

Särskild ersättning för vissa diagnoser

Alla delar i en gravidförsäkring gäller inte för alla sjukdomar. Undantag brukar vara sådant som utvecklas redan när barnet ligger i magen. I tillägget Gravidförsäkring Extra finns en särskild ersättning för sådana sjukdomar och besvär, till exempel läpp-, käk- och gomspalt, hjärtfel, Downs syndrom och ryggmärgsbråck.

Ersättningen är på 50 000 kr och den betalas ut som ett engångsbelopp direkt när en läkare har ställt diagnosen.

Gravidförsäkring Extra kan rädda familjeekonomin

Om ditt barn skulle behöva vård kan Gravidförsäkring Extra ge ett välbehövligt stöd. Bland annat kan ni få upp till 4 000 kr per månad, alltså 48 000 kr per år, om barnet beviljas vårdbidrag från Försäkringskassan. Vårdbidrag är inte det man får för VAB (vård av barn), utan ett bidrag vid allvarliga sjukdomar. Fullt vårdbidrag innebär lite mer än 9 300 kr i månaden, ungefär 111 000 kr per år före skatt. För en del familjer är det extra stödet från försäkringen helt avgörande för ekonomin.

Ersättning för sjukhusvistelser är ett annat bra stöd. Med Gravidförsäkring Extra kan ni få 200 kr per dag om du eller det nyfödda barnet måste ligga på sjukhus – till exempel du om du drabbas av komplikationer under graviditeten eller barnet om det föds flera veckor för tidigt.

Teckna tidigt för att få bättre skydd

En gravidförsäkring gäller ofta från graviditetsvecka 22 eller 23 och fram tills barnet är ett halvår. Trygg-Hansas försäkring börjar gälla redan tidigare – vecka 16 (15+0) för föräldrarna och vecka 23 (22+0) för barnet.

Teckna gärna Gravidförsäkring Extra före vecka 23, även för barnets skull. Då kan ni senare få ersättning för vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar som upptäcks redan då, till exempel vid ultraljud. Priset påverkas inte av att du tecknar tidigt.

Ta reda på mer innan du tecknar

I den här artikeln har vi gett exempel hur gravidförsäkringen fungerar. Du kan läsa mer om vad som ingår och vad det finns för begränsningar på Trygg-Hansas webbplats.

Efter BB – dags för barnförsäkring

När barnet är fött är det klokt att teckna en individuell barnförsäkring, som ger både ett mer omfattande skydd och högre ersättning. Du kan teckna den så snart barnet är utskrivet från BB och annan vård. Så fungerar barnförsäkringen.

Uppdaterad dec 2017

shadow

Resa och försäkring under graviditet

När du är gravid kan det finnas begränsningarna i din hemförsäkring för försäkringsskydd under resor.

Läs merarrow
shadow

Närodlad och ekologisk mat för barn

Många föräldrar väljer närodlad, ekologisk mat till sina barn. Även vissa skolor serverar sina elever sådan mat. Här är de främsta skälen.

Läs merarrow