Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Snabbmat och snabb mat

shadow

Med två vuxna som förvärvsarbetar blir behovet av enkel och snabb vardagsmat stort. Middagen får ibland inte ta mer än ett par minuter att laga när kroppen skriker efter vila och magarna efter mat.

Marknaden av snabbmat och halvfabrikat är idag stor – och dessa produkter är inte alltid mindre hälsosamma. Lagar ni korv, hamburgare eller fiskpinnar kan måltiden bli utmärkt med bra tillbehör som potatis, pasta eller ris och en eller fler sorters grönsaker.

Men tänk på att halv- och helfabrikat ofta är väldigt salta så minska gärna på saltet i resten av måltiden.

Titta också på kött- och fiskinnehållet i produkterna. Tyvärr innehåller många av de billigaste varianterna väldigt lite kött och ibland också många onödiga aromämnen, smakförstärkare och färgämnen.

Uppdaterad jan 2016

Författare
Anna-Karin Quetel, nutritionist

4 kloka snabbmatstips

• Använd inte alltid stekpannan till fiskpinnar och falukorv, prova istället att ugnsbaka! Fiskpinnarna blir suveränt krispiga och goda, kläderna mindre osiga och maten nyttigare på många sätt!

• Pizza från pizzerian kan bli en bättre måltid om du ber om endast halva mängden ost – smakmässigt blir det knappt någon skillnad. Komplettera gärna med en frukt efteråt.

• På hamburgerrestaurangen eller korvkiosken en vardagskväll – välj bort de onyttiga tillbehören som läsk och pommes frites. De har faktiskt vatten även på dessa ställen!

• Halv- och helfabrikat är dyra. Att laga mat från råvaror blir betydligt billigare och egentligen behöver det inte ta mycket längre tid. Ofta är det planeringen och inköpen som tar längst tid. Prova veckomatsedel och veckohandling – smart och ekonomiskt, hur präktigt det än kan låta!

Tips, fakta och expertsvar om barns mat:

11 steg mot nyttigare barnmat

Smaksinnet som urskiljer nyanser – tips!

• Så får du barn att gilla frukt och grönsaker

• Vegetarisk mat för barn

Att undvika tungmetaller och bakterier i maten

Dålig aptit

Näring som barn behöver

Tips på roliga nyttiga mellanmål

Att äta tillsammans är viktigt

Ställ krav på skolmaten

• Mormor ger barnet godis

shadow

Träna barnets smaksinne

Att lära sig urskilja smaker sätta ord på sina matupplevelser - ökar inte bara sinnesintrycken, utan också ordförrådet. Blunda och beskriv!

Läs merarrow
shadow

Reflux - GERD

Reflux, uppstötningar som gör att maginnehållet kommer upp i matstrupen eller munnen, är vanligt hos barn. I vissa fall kan de dock vara symtom på t ex komjölksallergi.

Läs merarrow