Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Ställ krav på barnets skolmat

shadow

En tredjedel av dagens näringsbehov – på en lunchrast. Så mycket är det tänkt att skollunchen ska ge. Och skolmåltiden är så mycket mer än maten på tallriken!

Skollagen ställer krav på att skolmåltiden ska vara kostnadsfri och näringsriktig. Måltiden ska ge alla elever samma möjlighet till bra och hälsosamma lunchvanor. Men maten måste hamna i magen för att göra nytta. Både nytta för hälsan och för att eleverna ska orka lära och leka. Då krävs också en bra organisation av måltiden på skolan, en genomtänkt pedagogik och samverkan mellan kök och pedagoger. Dessutom måste maten smaka gott och serveras i en trygg och positiv miljö. Eleverna har ofta många tankar om maten och bör involveras i hela måltidsarbetet, från meny och recept till servering och matsalsmiljö.

Livsmedelsverket är den myndighet som ger ut råden Bra mat i skolan och Bra mat i förskolan. Råden tar upp måltidskvalitet i ett helhetsperspektiv där måltiden bör vara näringsriktig, säker, hållbar, god, integrerad och trivsam.

Modern skolmat

Många skolor har idag en mycket professionell måltidsverksamhet med höga ambitioner kring hälsa, miljö och service. Dagens skolmåltider liknar oftast inte alls det vi föräldrar serverades när vi gick i skolan. Ungefär varannan skola erbjuder flera alternativa rätter, t ex vegetariska, varje dag. Och nästan alla har en dignande grönsaksbuffé.

Men vissa områden kvarstår som utmaningar för många skolor, som att se till att måltidssituationen är lugn och trivsam och att måltiden kopplar till undervisningen. De skolor som får till även dessa områden och samverkar pedagogiskt med måltidsverksamheten får ut mycket av skolmåltidspengen.

Fråga, och smaka

Du som förälder kan fråga efter hur skolan arbetar för bra skolmåltider, hur eleverna involveras och hur måltidsmiljön och ljudnivån i skolrestaurangen fungerar. Som förälder har du också en viktig roll i att uppmuntra och stötta ditt barn att äta ordentligt av lunchen som serveras. Ibland går oförtjänta rykten om dålig skolmat som kan behöva kritisk granskning.

Ta chansen att vara med i skolan och skollunchen för att se med egna ögon. Men förbered dig på en höjdarlunch! Många skolor gör ett fantastiskt arbete kring måltiderna.

Uppdaterad jan 2016

Författare:
Anna-Karin Quetel, nutritionist

Tips, fakta och expertsvar om barns mat:

11 steg mot nyttigare barnmat

• Så får du barn att gilla frukt och grönsaker

• Vegetarisk mat för barn

Att undvika tungmetaller och bakterier i maten

Dålig aptit

Näring som barn behöver

Tips på roliga nyttiga mellanmål

Att äta tillsammans är viktigt

• Ekologisk och närodlad mat i skolan

Koll på kvalitet med SkolmatSverige

Trots att skolmaten är en het debattfråga på föräldramöten och i media och en stor utgiftspost för kommunerna saknar många kommuner och skolor system för uppföljning och utvärdering av sina måltider.

SkolmatSverige är ett nationellt kostnadsfritt verktyg som kan användas för att kvalitetssäkra skolmaten. Det ger vägledning om hur bra måltiderna är – vad gäller allt från näringsinnehåll och miljöpåverkan till servering, pedagogik och service. Dessutom inkluderar det en webbaserad elevenkät och personalenkät för att fånga matgästernas uppfattningar om skollunchen.
All information som verktyget samlar in bearbetas och ges tillbaka till skolan i en resultatrapport.

shadow

Viktigt att äta tillsammans

Försök att samla familjen till gemensam måltid så ofta som möjligt. Det är ett bra sätt att visa barn värdet av att ta sig tid att sitta ned och umgås.

Läs merarrow
shadow

لقد قمت سابقا بتنزيل تطبيقنا

كثير من الناس يقدرون خدمتنا وبسبب ضغط الإتصالات والطلبات نقوم الآن بتوظيف محامين جدد حتى نستطيع تلبية الطلبات. العديد من الناس يفضلون الإستشارات القانونية المبسطة والمتاحة . منذ أن قمت بتنزي…

Läs merarrow