Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

En näringsfattig jättemuffins ger mer energi än en middag

shadow

Lösgodis, glass, bakverk, saft och läsk utgör ofta en allt för stor del av våra barns energiintag. De kallas ofta tomma kalorier eftersom de ger massor med energi men nästan ingen näring. En jättemuffins ger faktiskt mer energi än en middag, men knappt några av de viktiga vitaminerna och mineralerna.

Dessutom innehåller sötsaker ofta färgämnen och smaktillsatser som inte tillför något kroppen behöver. För mycket energi kan leda till övervikt men sötsaker kan också göra att den vanliga maten ”konkurreras ut”. Barnet hoppar kanske över ett bra mellanmål och äter mindre av middagen. Då får kroppen fortfarande ”lagom” med energi, men inte all den näring den behöver..

Hur mycket godis är okej?

Rent krasst klarar sig kroppen såklart helt utan sötsaker, men vi äter ju också för njutning och social samvaro. Lite lagom sötsaker får faktiskt plats. En vuxen människa kan spendera ca 15 % av sitt energiintag på tomma kalorier och ändå få i sig den näring kroppen behöver. För barn blir utrymmet mindre eftersom de har ett högre näringsbehov än vuxna.

Nutritionister har räknat på vad som kan rymmas på en vecka för barn i olika åldrar.
Här nedan hittar du en rad exempel, men de bygger på att barnen äter bra i övrigt – t ex tallriksmodellen till lunch och middag, osötade magra mjölkprodukter och inga pizzor till vardags.

Maximal rekommenderad mängd sötsaker per vecka 

Ålder
2 år (5% av en veckas energiintag)1 stort glas chokladmjölk
½ wienerbröd
40 g russin
 

6-9 år (8% av en veckas energiintag)

 

Smulpaj (100 g)
Vaniljvisp (0,75 dl)
Lösgodis (125 g)
Pinnglass (1 st, 60 g)

 

10-12 år (ca 10% av en veckas energiintag)

 

2 flaskor läsk
Gräddtårta (125 g)
1 liten chokladbit (40 g)
Kulglass (1,5 dl)
chips (40 g)

 

13-15 år (ca 12 % av en veckas energiintag)

 

2 kanelbullar (á 100 g)
sockerkaka (30 g)
5 dl popcorn (ca 35 g)
Pommesfrites (125 g)
Milkshake 3,6 dl

Godispåsarna och kakor – flerdubbelt stora idag

Lösgodispåsarna har växt från de små som rymde ca 200 gram till dagens påsar som slukar flera kilo. Normalportionerna av hamburgare, kanelbullar och muffins har nästan tredubblats på 30 år och vardagslyxen är billig.
Läsken kommer i literflaskor istället för den lilla glasflaskan man ofta fick dela med brorsan.
Frågan vi kanske kan ställa oss är varför detta överflöd? För ingen blir väl egentligen lyckligare av ett halvt kilo godis än 200 gram? Och är det rimligt att en jättemuffins på 180 gram innehåller nästan 800 kilokalorier – mer energi än i en middag, men knappt någon näring.

 

”Vardagsmotion” minst två timmar per dag

Våra stenålderskroppar lever idag i en ganska inaktiv miljö. Vi har ett överflöd på mat som vi måste lära oss och våra barn att hantera. Därför är det så viktigt med vardagsmotion. Enkla saker som att gå eller cykla till skolan och att uppmuntra utomhuslek minst två timmar varje dag. Det gäller också att begränsa tid för stillasittande – den tid barnen tillbringar framför TV, video eller dator.
Den fysiska aktiviteten till vardags, grovmotoriken, är viktig för skolprestationen. Barn med brister i grovmotoriken har ofta försämrad koncentrations- och inlärningsförmåga.
Dessutom påverkar det socialt. En del skolbarn har helt enkelt inte utvecklat sin motorik tillräckligt bra motorik för att kunna leka med andra barn.
Att röra på sig och träna fysisk rörelse ger en bättre rumsuppfattning vilket i förlängningen kan göra det lättare att till exempel skriva och förstå matematik.

Uppdaterad jan 2016

Författare: Eva Gärdsmo Pettersson, journalist
Redigerad: Åsa Fagerström, journalist

Expertgranskad av:
Anna-Karin Quetel, nutritionist

 

Tips för att minska sockret i ditt barns vardag

• Släng ut all läsk, saft, alla kakor och sötsaker till vardags. Det som inte finns tillgängligt är svårare att stoppa i sig!

• Håll hårt på lördagsgodiset och låt det inte sprida sig till andra dagar i veckan. Det mår barnens (och våra) kroppar bra av och ger bra vanor för framtiden.

• Köp hem små förpackningar med godis och chips eller häll upp i små skålar hemma.

• Gå inte på ”3 för 2”-erbjudandet! Om du bara ska ha en chipspåse, köp bara EN!

• Skippa 1,5 litersflaskorna med läsk. Köp en back med 33 cl flaskor så är det lättare att begränsa mängderna.

• Använd osötade produkter till vardags. O’boy, sötade flingor och fruktyoghurt minskar utrymmet för lördagens läsk och godis.

• Mys och ha kul med annat än sötsaker! Kärlek och omtanke kan visas på många andra sätt än med godis.

• Hitta bra och nyttiga alternativ till godis och snacks som t ex fruktsallad, plockvänliga fruktbitar, grönsaksstavar med en god dip, goda nötter och torkad frukt.

Expertsvar och fakta om barn, mat och näring:

11 steg mot nyttigare barnmat

Näring i barnets mat

• Så får du barn att gilla frukt och grönsaker

• Vegetarisk mat för barn

• BMI och övervikt hos barn

Tips på roliga nyttiga mellanmål

• Kolhydrater och GI i barns mat

När kan barnet äta mögelost?

Skippa sockret!

Äter dåligt – påverkas längden?

• Mormor ger barnet godis

Alltid lös i magen

Eller få förslag för att täcka näringsbehovet för flickor respektive pojkar i olika åldrar här: Folkhälsoguidens matguide

shadow

När barnet har dålig aptit

Dålig aptit kan drabba alla under en period. Tjat, tvång eller mutor är inga bra lösningar. Här finner du råden som fungerar.

Läs merarrow
shadow

Tröstbeteende

Gosa med en snuttefilt, snurra en hårlock runt fingret eller suga på napp - allt detta är tröstbeteenden som barn kan använda när de vilar eller är ledsna.

Läs merarrow