Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

När barnet har dålig aptit

shadow

Nästan alla barn krånglar ibland med maten under sina första levnadsår.
Aptiten skiljer mycket mellan olika barn och växlar för samma barn under olika perioder.

Matproblem börjar ofta med att barnets aptit är nedsatt, till exempel i samband med en infektion. Det är helt naturligt – så fungerar även vi vuxna. Om du försöker få barnet att äta med hjälp av knep och mutor kan det ha motsatt effekt i längden.

Några råd för en trevlig matstund

• Uppmuntra barnet att lära sig känna igen sina egna hunger- och mättnadskänslor.

• Låt aptiten avgöra portionsstorleken. Tvinga aldrig barnet att äta upp.

• Låt barnet få äta själv, trots att det blir en del ”kladd och spill” den första tiden.

• Låt barnet få delta i familjens måltider så tidigt som möjligt. Mat ska vara något positivt och måltiden ett tillfälle att träffas och umgås.

• Lugn och ro och en vänlig stämning kan bidra till att man senare slipper problem med matvägran och vantrivsel vid matbordet. Vuxna är föredömen och barn gör som vi gör och inte som vi säger till dem att göra.

• Friska förskolebarn äter aldrig eller mycket sällan så lite att de tar skada. Om du däremot serverar mat av sämre kvalitet, eller med för mycket socker, kan det bli svårt för barnet att själv reglera intaget efter behoven.

• Låta barnet välja mellan näringsriktiga alternativ. Att ge barnen valet mellan smörgås och sockerkaka är att trassla till det för barnets egen förmåga att balansera sitt intag.

• Knep som belöningar och mutor (efterrätt, tv-tittande…) för att få barn att äta upp grönsakerna eller fisken förekommer vid många middagsbord. Tyvärr ger de ofta motsatt effekt än den som var tänkt.

Granskad av:
Anna-Karin Quetel, nutritionist

shadow

Så får du barn att gilla frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker i barnets mat ger fibrer, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Så här får du in mer grönt i vardagsmaten - tips!

Läs merarrow
shadow

Babyfinnar - "hormonprickar"

Babyfinnar eller babyacne kallas ibland för hormonprickar, men har förmodligen inget att göra med några hormoner. De är alldeles ofarliga och övergående.

Läs merarrow