Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gå en webbkurs i HLR och Första hjälpen

Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är många föräldrars stora oro. Genom att gå en webbutbildning i HLR –  hjärt-lungräddning – lär du dig agera snabbt i en sådan situation.

Det är inte självklart att föräldrar, förskolepersonal och andra kan agera om ett barn sätter i halsen eller om hjärtat stannar. Alldeles för få i Sverige känner sig trygga i hur de ska göra. Det är bara drygt hälften av alla småbarnsföräldrar som någon gång gått en kurs i första hjälpen och hjärt-lungräddning för barn. Att rädda ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen och det är bra att öva då och då för att du ska känna dig säker om olyckan är framme.

En livsviktig kurs – nu också på webben

Gå en kurs i Barn-HLR och Första hjälpen så att du kan känna dig trygg och vågar agera i en akut situation. En heltäckande kurs erbjuder både teori och praktiska övningar som gör att dina kunskaper sätter sig i muskelminnet. Utbildningsföretaget Life in Mind erbjuder fysiska kurser med instruktör på många platser i Sverige och nu finns denna kurs även på webben.

Trygg-Hansa och Life in Mind har tagit fram En livsviktig webbkurs, ett webbaserat sätt att lära sig HLR och Första hjälpen för barn. Webbkursen har samma innehåll och kvalitet som en fysisk kurs och du kan ta lektionerna när det passar dig bäst. I webbkursen ingår även övningsdockor så du kan öva praktiskt och repetera kursen hur mycket du vill. Se filmen ovan där Camilla från Life in Mind berättar om hur det går till. Läs mer och köp webbkursen här! 

Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:

Ha uppsikt över barnet när det äter.

• Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter.

• Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta.

• Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter.

• Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen.

Fakta och expertråd:

Ladda ner app för smartphone som guidar till rätt akuthjälp

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.

play-button
kvinna utför livräddning på en övningsdocka
shadow

En livsviktig webbkurs: kunskap i HLR och första hjälpen

Att ens barn ska sätta något i halsen eller råka ut för en olycka är många föräldrars största skräck. Därför är kunskaper i hjärt- och lungräddning (HLR) och första hjälpen för barn en god i…

Se filmen härarrow
shadow

Stöldskydda bilen med märk-DNA

Ett sätt att skydda sin bil mot stölder är att DNA-märka de delar som är mest attraktiva att stjäla; ratt, airbag, gps och backspeglar. Idag är det enkelt att pensla på unikt märk-DNA som gå…

Läs merarrow