Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Babyfinnar - "hormonprickar"

shadow

Babyfinnar (acne neonatorum) brukar vara som mest utbredda vid 4 veckors ålder för att sedan avklinga. De är ofarliga och innebär vanligtvis inga besvär för barnet.

Babyfinnar orsakas troligen av att vissa av hudens svett- eller talgkörtlars utförsgångar är tilltäppta och ännu inte fungerar som de ska.

Ibland kallas dessa för hormonplitor eller hormonprickar, vilket kan förvirra, och leda till förväxling med så kallade toxiska erytem.

Ibland skrivs det att babyfinnar skulle bero på mammans hormoner, eller på saker hon äter (choklad, ost etc), men detta är tveksamt – utslagen finns ju även hos bebisar som inte ammas.

Kräm om huden är torr eller får eksem

Ofta är huden på kinderna torr, då är det bra att smörja med en oparfymerad mjukgörande kräm, t ex Locobase Repair®.

Om utslagen sprider sig över kroppen eller blir som ett torrt, rött eksem på hela kinderna bör du tala med BVC, eventuellt behövs då mild kortisonkräm (1%) att smörja med.

Faktagranskad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

shadow

Blöjutslag - behandling

En rödfnasig stjärt som svider och gör ont kan vara riktigt plågsam för ett litet barn. Här får du tips om hud du undviker och behandlar problemen.

Läs merarrow
shadow

Att borsta tänderna

Främsta målet med tandborstning är att barnet lär sig att man ska borsta tänderna. Därför är det viktigt att det blir en positiv sak.

Läs merarrow