Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Öronbarn och rör i örat

shadow

Varje år behandlas mer än 7 000 barn med ett litet rör som opereras in i trumhinnan (rörbehandling) på grund av återkommande öroninflammationer och vätska bakom trumhinnan.

Ett rör i trumhinnan förbättrar hörseln hos barn som återkommande får vätska i mellanörat, så kallad sekretorisk otit, under långa perioder. Långvariga hörselnedsättningar kan försena barnets talutveckling.

Sekretorisk otit (SOM), som ibland kallas öronkatarr, beror på en inflammation med vätskebildning i mellanörat.

SOM kommer ofta i anslutning till akut öroninflammation orsakad av bakterier eller virus. Det är allra vanligast i åldern sex månader till två år.

I de flesta fall läker den sekretoriska otiten utan särskild behandling. Men om barnet har upprepade akuta öroninflammationer och vätska bakom trumhinna i mer är tre – sex månader kan det bli aktuellt med rörbehandling.

Öronläkare avgör om barnet behöver rörbehandling. De flesta rör lossnar efter några månader och faller ut ur örat av sig självt. Om ett rör ändå sitter kvar i flera år kan man välja att ta ut det. Ibland kan det uppkomma en flytning ur det opererade örat, denna kan behandlas med örondroppar.

Normal simning, bad och vattenlek ökar inte risken för öroninfektion hos barn med rör i örat.

Uppdaterad jan 2017

Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Fakta, goda råd och expertsvar:

Pneumokocker

Flyga med förkylt barn?

Operera bort tonsillerna?

shadow

Öroninflammation

Öroninflammation kan göra rejält ont i örat. Små barn skriver ofta otröstligt medan lite större tar sig åt örat. Läs fakta och barnläkarens råd här.

Läs merarrow
shadow

Ställ krav på barnets skolmat

En bra måltid är mer än bara näring, maten ska smaka gott och serveras i en positiv miljö. Det viktiga är att maten hamnar i magen och gör nytta.

Läs merarrow