Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Virus och bakterier - vad är skillnaden?

shadow

Det är skillnad på virus och bakterier. En svårare infektion med bakterier kan ofta behandlas med antibiotika. Virusinfektioner måste behandlas på annat sätt eller läka ut av sig själv.

Vi kan förkylning.

Virus är en mycket liten mikroorganism, som inte har någon egen ämnesomsättning. Den måste invadera en levande cell och styra den för att kunna föröka sig och orsaka infektion.

Bakterien är en encellig organism som har egen ämnesomsättning, förökar sig genom delning och kan överleva utanför andra levande celler.

Finns det bakterier i kroppen normalt?

Alla människor har en ”normalflora” av bakterier i munhålan, tarmen, på huden och könsorgan. Normalfloran är en del av kroppens naturliga skydd mot infektioner.
Laktobaciller undantränger andra mindre gynnsamma bakterier och stimulerar vårt immunförsvar. Mjölkprodukter t.ex fil och youghurt och mjölksyrad mat innehåller laktobaciller, som också kan ges som droppar (till exempel Sempers Magdroppar) eller tabletter.

Hjälper antibiotika mot virus?

Nej, virus påverkas inte alls av antibiotika, t ex penicillin. Därför är det ingen idé, och till och med olämpligt, att börja med antibiotika vid en vanlig förkylning. Ett felaktigt användande av antibiotika bidrar till utveckling av resistens och gör dem verkningslösa.

Hur försvarar vi oss mot ett virus?

Kroppens eget immunförsvar angriper och dödar virus. Om kroppen känner igen viruset, antingen från en vaccination eller från en tidigare infektion med samma eller likartat virus, brukar immunförsvaret vara snabbare och bättre rustat. Forskningen är intensiv på det här området och det kommer allt fler mediciner som kan bromsa förökningen av virus.

Uppdaterad okt 2014

Granskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

 

shadow

Växtvärk

Barn i förskoleåldern eller tidig skolålder råkar ibland ut för växtvärk om kvällarna. Massage, tröst och eventuellt något smärtstillande brukar hjälpa.

Läs merarrow
shadow

Kalas - stressiga men fantastiska

Det som gör skillnaden är planeringen!Inte alltför många barn, bra timing och kul lekar.

Läs merarrow