Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Få pengarna att räcka

shadow

Gör av med mindre pengar

Tricket med ekonomi är att inte göra av med mer än man har. Är det svårt för dig att få pengarna att räcka? Då finns det bara en väg att gå: gör av med mindre och/eller få in mer.

Vägen till en bättre ekonomi

Få koll på pengarna – gör en budget. Det är här du måste börja och det är enklare än du tror. Skriv ner dina utgifter och inkomster under en månad eller två, så kommer bilden att klarna, och kanske förvåna dig. Vet du till exempel vad fem latte i veckan betyder för din ekonomi under ett år? Cirka 10 400 kr. Jo, det är sant!

Skär i utgifterna. Bestäm dig för vad du ska avstå från och håll fast vid det. Du måste offra något för att få balans i plånboken.

Var snålsmart. Gör matlådor. Handla på extrapris, tillaga och frys in. Betala alltid dina räkningar i tid. Påminnelseavgifter är helt onödiga. Undvik faktureringsavgifter genom att använda e-fakturor.

Tygla dina köpimpulser. Undvik affärer. Fråga dig alltid minst två gånger om du verkligen behöver det du är på väg att köpa.

Sälj det du inte använder. Rensa ut. Du har säkert samlat på dig saker som du sällan eller aldrig använder. Sälj dem. På Blocket kan du hitta köpare till det mesta, enkelt och billigt.

Starta ett sparande. Flytta över pengar när du har möjlighet eller välj att ha en stående överföring varje månad. Ett sparande betyder trygghet och handlingsfrihet. Försök att ge dig det. Här får du tips på hur du kommer i gång med sparandet www.seb.se/borjaspara

Belöna dig. Gör inte livet till en enda lång svångremsfestival. Bestäm dig för att unna dig något mellan varven. Det är du värd.

Varning för sms-lån!

Sms-lån ger dig snabbt pengar med kort återbetalningstid. Räntan och avgifterna är skyhöga. Den effektiva räntan, det du faktiskt betalar, kan vara flera hundra procent.

Om du inte kan betala tillbaka lånet kan det påverka dig många år framöver. Det kan förstöra dina möjligheter att få mobil- och tv-abonnemang, ta lån och få hyreskontrakt. Nästan hälften av dem som hamnar hos kronofogden för att de inte kan betala tillbaka sina sms-lån är under 25 år.

Måste du låna – prata med dina föräldrar, dina kompisar eller din bank.

shadow

Få pengarna att räcka

Tricket med ekonomi är att inte göra av med mer än man har. Är det svårt för dig att få pengarna att räcka?

Läs merarrow
shadow

Vattkoppor symptom och behandling

Vattkoppor börjar med feber, trötthet och ofta huvudvärk. Sedan kommer prickar som förvandlas till kliande blåsor på ett par timmar.

Läs merarrow