Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bjud på middag

shadow

Krångla inte till det

Du ska bjuda på middag. Kanske är det gamla goda kompisar, ett gäng från jobbet eller några glada grannar. Oavsett vilka de är gäller det att du fokuserar på det viktigaste – att ni ska ha en bra kväll tillsammans.

Det spelar mindre roll om du bjuder på hämtpizza eller trerätters. Det viktiga är att du hittar en nivå som känns bekväm för dig. Krångla inte till det. Planera kvällen så att du är glad och avslappnad och kan visa dina gäster att du verkligen är glad att se dem och angelägen om att de ska trivas.

Tänk så här:

• Maten behöver inte stå på bordet när gästerna kommer, men bjud på något att dricka när de kommer.

• Ska du laga mat, välj något du har gjort förut som går att förbereda, åtminstone delvis.

• Gör så mycket du kan redan dagen före. Timmarna innan gästerna kommer brukar gå obegripligt snabbt. Om du planerar bra får du själv ut mycket mer av dina gäster och kvällen.

• Om du inte har hunnit städa, gör en quick fix.

• Bestäm dig för om gästerna ska placeras på något särskilt sätt vid bordet. Vilka har bäst förutsättningar att ha kul ihop? Förbered placeringen, så slipper det bli rörigt när ni ska sätta er vid bordet. Använd placeringskort eller gör en skiss.

• Var uppmärksam och omtänksam. Är alla med i samtalet, finns det mat på tallrikarna och dryck i glasen?

Tänk personkemi

Du gillar förmodligen dem du bjuder på middag. Men gillar de varandra? Som den goda värd/värdinna du är, ska du bjuda gäster som har förutsättningar att ha trevligt tillsammans, inte bara med dig.

Duka rätt

Att duka rätt är inte en fråga om snobberi. Det är helt enkelt ett sätt att göra det lättare för gästerna. Här är grunderna.

Besticken lägger du i den ordning de ska användas. Gafflar till vänster och knivar till höger, med knivbladen mot tallriken. Soppskedar placeras till höger och dessertbesticken ovanför tallriken.

Glasen placerar du i den ordning de ska användas – från höger till vänster. Vattenglaset ska alltid stå längst till höger, eftersom man använder det hela middagen.

Förrättstallriken placerar du ovanpå huvudrättstallriken. Kuverttallrik för bröd ställer du till vänster om gafflarna.

Servetten lägger du till vänster om tallriken eller på förrätts- eller huvudrättstallriken.

Kaffekoppar ställer du inte fram förrän det är kaffedags.

Middagstips!

Hitta på ett tema för kvällen. Det kan lösa alla problem, från vad ni ska äta och dricka till vilken musik du ska spela och vad du ska ha på dig.

shadow

Sluta skjuta upp

Alla gör det, mer eller mindre. Vi skjuter på det som borde göras direkt. Fullt mänskligt, men inte särskilt smart. Genom att skjuta upp saker bjuder vi oss själva på en stunds undanflykt, p…

Läs merarrow
shadow

Förgiftning genom tobak

Vad gör man ifall barnet har ätit upp ett antal fimpar eller en cigarett? Fått i sig nikotintuggummi? Snus? Läs expertens råd om tobaksförgiftning.

Läs merarrow