Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sluta skjuta upp

shadow

Gör det istället

Alla gör det, mer eller mindre. Vi skjuter på det som borde göras direkt. Fullt mänskligt, men inte särskilt smart. Genom att skjuta upp saker bjuder vi oss själva på en stunds undanflykt, på bekostnad av resultat och sinnesro. Uppskjutandet ger oss dåligt samvete samtidigt som att-göra-listan förblir oförändrad. Så varför inte bara sätta igång?

Rädda för att misslyckas

Mekanismen som styr beteendet ligger djupt rotad i oss. Vi vill helt enkelt undvika det som är obehagligt och jobbigt. Man skulle kunna kalla det lättja, men oftare beror obehagskänslan på en rädsla för att misslyckas. Lite förenklat kan man säga att ju räddare vi är för att misslyckas, desto mer ångest får vi när vi skjuter på det vi borde göra.

Här får du tips på hur du övervinner ska-bara-känslan och möter dina rädslor. När du lyckas blir du en dubbelvinnare. Du slipper ha dåligt samvete och du kortar måste-göra-listan. Kör hårt!

• Minska flyktvägarna. Stäng av mobilen, bestäm dig för att inte kolla Facebook eller på tv:n. Skärma av och fokusera.

• Sätt upp lagom höga mål och håll inte på för länge. Kanske måste du sänka kraven på slutresultatet för att komma över tröskeln. Dela upp uppgiften i delmål och var nöjd för varje bit du betar av.

• Gå inte och vänta på att du ska få lust att göra det. Den kommer inte. Acceptera att du egentligen inte vill, men gör det ändå.

• Bli medveten om vad det är du skjuter upp och varför. Skriv ner dina skjuta-upp-argument på ett papper. Det kan bli ganska rolig läsning.

• Be om hjälp. Du kanske inte klarar att lösa uppgiften helt själv. Be om stöd, råd, peppning eller handgripliga insatser. Det finns hjälp att få, bara du ber om det.

shadow

Bjud på middag

Du ska bjuda på middag. Kanske är det gamla goda vänner, ett gäng från jobbet eller några glada grannar. Fokusera på det viktigaste – att ni ska ha en bra kväll tillsammans.

Läs merarrow
shadow

Halsfluss

Halsfluss smittar lätt inom en familj men också på förskolor och skolor. Barnet får ont i halsen och klagar över att det gör ont att svälja.

Läs merarrow