Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bli din egen chef

shadow

Att starta eget företag

Det behöver inte vara så märkvärdigt. Du måste inte driva företag resten av livet bara för att du startar eget nu. Att vara sin egen chef ett tag är lärorikt, oavsett vad du ska göra sen. Men innan du trycker upp visitkort och köper företagsmobil – läs det här.

1. Vem är du?

Många framgångsrika företagare har vissa egenskaper gemensamt. De är driftiga, sociala, uthålliga, envisa, stresstålig, kreativa och modiga. Har du några av, eller alla, de egenskaperna är det förstås bra. Men kom ihåg att de flesta som försörjer sig som egna företagare är som folk är mest – möjligen lite mindre trygghetstörstande.

2. Vad vill du?

Är det verkligen det här du vill? Om du startar företag bara för att du inte har något bättre för dig, ska du nog tänka om. För att få fart på företag måste du vara motiverad och sugen på att tänka lite längre.

3. Vad måste du ha?

Du behöver en bra idé. Den måste inte vara unik, men den ska vara tydlig och realistisk. Vad ska du sälja, till vem och hur ska det gå till? Har du ett stort kontaktnät och förmågan att använda det, kan det vara en fantastisk tillgång. Förmodligen behöver du också ett startkapital och en ekonomisk buffert, så att du har något att leva av under uppstartsfasen. Många väljer att starta företag samtidigt som de pluggar eller har ett jobb. Det kan vara ett bra sätt att göra det mindre riskfyllt. Har du ett fast jobb har du rätt att vara tjänstledig i sex månader för att bedriva näringsverksamhet.

Vill du testa din idé och få goda råd på vägen? Kontakta Nyföretagarcentrum på din ort.

Du kan också få hjälp och inspiration här.

Se filmer om att starta eget.

shadow

Kom på vad du ska bli när du blir stor

Kock, danslärare, advokat, löneadministratör eller ladugårdsförman? En del vet precis, andra har svårare att hitta vad som känns rätt. Är du villrådig?Här får du guidning i beslutprocessen…

Läs merarrow
kvinna och man på besök hos läkare
shadow

Ofrivillig barnlöshet – IVF

Ofrivillig barnlöshet blir allt vanligare, mycket beroende på att man ofta väntar med att bilda familj. Samtidigt finns det bättre hjälp med IVF att få vid nedsatt fertilitet.

Läs merarrow