Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bocka av högskoleprovet

shadow

Bocka av högskoleprovet

Räcker inte gymnasiebetyget för att ta dig in på den utbildning du vill gå? Testa att göra högskoleprovet. Det kan öppna nya dörrar och flytta fram dina positioner i kön till utbildningen du drömmer om.

Det är aldrig försent

Du kan skriva provet två gånger om året – i princip hur många gånger som helst. Och det är ditt bästa resultat som räknas.

Så många som 21 av landets universitet och högskolor ordnar skrivtillfällen runt om i landet. Det finns även vissa möjligheter att göra provet utomlands. Provet finns också i en särskild version anpassad för dyslektiker.

Högskoleprovet består av 160 frågor. 80 av dem handlar om matematik och logiskt tänkande, de andra 80 om ordkunskap, läsförståelse och engelska. Cirka 70 000 personer skriver provet varje år. Majoriteten är under 24 år.

Gör så här

Anmäl dig – sista anmälningsdagen är 15 september för höstens prov och 15 februari för provet på våren. Anmälningsavgiften är ca 350 kronor per gång.
Anmäl dig och hitta en ort som passar.

Öva, öva, öva …

Vill du få bra resultat på provet ska du öva. Det finns mycket hjälp att få.

Tips på vägen

• Köp, eller låna hem, böcker om provet och öva på gamla prov. Här hittar du massor.

• Ta hjälp av kompisar, släktingar och bekanta till de avsnitt du är osäker på. De allra flesta tycker att det är roligt att hjälpa till. Kanske kan du hjälpa dem med något annat.

• Många företag som säljer läxhjälp kan också hjälpa till med pluggandet inför högskoleprovet.

”Första gången jag skrev provet var det mest för att kolla hur mycket jag kunde. Det gick så där. Sen pluggade jag på och skrev igen. Det gick bättre. Men bäst gick det fjärde gången. Nu kan jag läsa till det jag vill.”

Johanna, 22 år, Nyköping

shadow

Bli din egen chef

Det behöver inte vara så märkvärdigt. Du måste inte driva företag resten av livet bara för att du startar eget nu. Att vara sin egen chef ett tag är lärorikt, oavsett vad du ska göra sen. Me…

Läs merarrow
shadow

Huggormsbett

Om barnet får ett huggormsbett ska det hålla sig stilla, helst med den ormbitna kroppsdelen i högläge. Alla barn med ormbett bör undersökas av läkare.

Läs merarrow