Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Fixa ett jobb

shadow

Så får du jobbet

Sommarjobb, extrajobb, drömjobb eller förstajobb – utmaningen är densamma: För att få jobbet måste du framstå som mer attraktiv än alla andra som söker. Och det är klart att du kan!

Att söka jobb är en konst, som du kan förfina med eftertanke och övning. Så här ökar du dina chanser att bli det första valet.

Jobba på din ansökan

En jobbansökan består normalt av ett personligt brev, ett cv (meritförteckning) och referenser.

Ditt cv ska på ett enkelt och överskådligt sätt ge en bild av dig. Här samlar du fakta om din bakgrund och utbildning, dina yrkeserfarenheter och andra meriter som har haft betydelse för din utvecklig. Ta med alla dina sommar- och extrajobb, praktikplatser och ungdomsledaruppgifter. Berätta om språken du behärskar och om dina datakunskaper. Har du någon särskild talang, erfarenhet eller grej du är bra på? Låt världen få veta det.

Var personlig

Det personliga brevet ska marknadsföra din person. Våga vara personlig, men tappa inte fokus. Brevet ska svara på varför du är den de söker, så försäkra dig om att det du berättar är relevant för det aktuella jobbet. Se till att du, på ett eller annat sätt, får med dina positiva egenskaper. Var uppriktig.

Det finns massor av hjälp att få på vägen mot den perfekta ansökan.
Kanske ska du göra den i form av en videopresentation? Här är några användbara länkar.

www.arbetsformedlingen.se

www.eductus.se

www.stepstone.se


www.careerbuilder.se

www.lernia.se

se.jooble.org

Dags för intervju

Grattis! Du ska på intervju. Nu har du kört om de flesta av dina konkurrenter. Bara de starkaste är kvar, så det är inte läge att slappna av ännu.

Läs på om företaget och förbered ett par frågor du kan ställa om verksamheten. Det visar att du är intresserad. Tänk igenom vad du vill ha sagt under intervjun och skriv ner bra svar på alla frågor du kan tänkas få. Öva gärna svaren högt.

Välj klädstil efter vad du tror passar för jobbet och var helt säker på vem du ska träffa, vart du ska och hur du kommer dit – i tid.

Ta vara på dina erfarenheter

Även om du inte får jobbet har du gjort något bra: Du har lärt dig saker du kan ha nytta av nästa gång. Så ta vara på det. Utvärdera din ansöka och ditt agerande under intervjun. Skriv ner dina slutsatser. Ring också gärna företaget och fråga hur de resonerade när de bestämde sig.

Ta initiativ

Det är ett tufft jobb att söka arbete. Men ge inte upp. Det finns ett jobb för dig också. Sök alla arbeten du kan tänka dig, berätta för alla du känner och möter att du letar jobb. Lista dina kontakter och beta av dem systematiskt. Ring, besök, kliv fram, ta initiativ. Kanske måste du sänka dina krav tillfälligt eller vidga ditt sökområde för att lyckas. Det är absolut inget fel med det.

shadow

Bocka av högskoleprovet

Räcker inte gymnasiebetyget för att ta dig in på den utbildning du vill gå? Testa att göra högskoleprovet. Det kan öppna nya dörrar och flytta fram dina positioner i kön till utbildningen du…

Så klarar du högskoleprovetarrow
play-button
shadow

Tryggt för barn i ert hem? Testa med Riskprofilen!

En olycka händer så lätt när man har barn i hemmet. Testa hur bra koll du har på risker och faror genom att spela Riskprofilen!

Se filmen härarrow