Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kom på vad du ska bli när du blir stor

shadow

För de villrådiga

Kock, danslärare, advokat, löneadministratör eller ladugårdsförman? En del vet precis, andra har svårare att känna sig som ett med en yrkesroll. Är du villrådig?
Här får du guidning i beslutprocessen.

Tänk brett. Världen är full av möjligheter, så tänk brett. En ettårig praktisk utbildning kan vara lika värdefull som en akademisk examen. En praktikplats på rätt ställe kan skingra dimman och visa vägen framåt. En termin på en folkhögskola kan ge dig ny inspiration och en arbets- eller studieperiod utomlands kan ge nya impulser och insikter. Utbildningskatalogerna från universitet, högskolor och folkhögskolor kan väcka lusten att läsa vidare. Kanske stå på egna ben och flytta till en ny stad.

Prova dig fram. Få kommer fram till vad de ska bli genom att sitta på en stol och fundera. För de flesta funkar det bättre att prova sig fram. Är du nyfiken på ett yrke, försök att få göra praktik eller i alla fall ett längre studiebesök. Är du nyfiken på en utbildning – börja och se hur det känns. Du är tillräckligt ung för att kunna ångra dig ett par gånger.

Var realistisk. Visst är det bra att ha drömmar och att följa sitt hjärtas röst. Men vill du ha ett jobb att gå till och en inkomst att leva av måste du ha kontakt med verkligheten. På arbetsförmedlingen finns statistik över vilka yrkesval som har bättre och sämre förutsättningar att leda till jobb. Den kan vara bra att titta på.

Ta reda på vad som passar dig. På de flesta universitet och komvux finns studievägledare som kan hjälpa dig att hitta rätt i utbildningsdjungeln. På arbetsförmedlingen finns också möjligheter att få personligt stöd i sökandet efter framtiden. Det finns också massor av tester som påstår sig visa vad du passar för. Varför inte prova? Här är några av dem:

Vad ska du bli när du blir stor?
www.studentum.se

Låt inte slumpen bestämma:
www.allastudier.se

Persontypstest:
www.jobbsafari.se

Vad passar jag som?
www.saco.se

Vad finns det för yrken?
se.jooble.org

 

Prata med alla.

De flesta har varit där du är nu, så be dem du tycker är vettiga om råd och tips. Alla har sin berättelse om varför de blev det de blev. Alltid kan du lära dig något.

shadow

Fixa ett jobb

Sommarjobb, extrajobb, drömjobb eller förstajobb – utmaningen är densamma: För att få jobbet måste du framstå som mer attraktiv än alla andra som söker. Och det är klart att du kan!Att sök…

Läs merarrow
shadow

Internet och barn 9-15 år

Ju äldre barnen blir, desto mer använder de internet till sociala kontakter snarare än för spelande. Försök ändå ha lite koll på ditt barns nätvanor.

Läs merarrow