Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bästa vinteroverallen

shadow

Tyget i de flesta vinteroveraller är överdraget med en beläggning som gör att det står emot väta. I regel gäller att plagget tappar något av den förmågan efter tvätt om du inte impregnerar den. Så tvätta inte overallen i onödan.

Att overallen är vattentät innebär ofta att tyget andas dåligt, men det finns faktiskt material som tål vatten och ändå är luftiga. Ofta bygger den praktiska impregneringseffekten dock på att plagget innehåller miljöfarliga perfluorerade ämnen, PFAS. Vissa svenska friluftsmärken arbetar idag på att tillverka funktionella plagg utan sådana ämnen – fråga i affären.
Tyget i overallen ska givetvis inte heller innehålla giftig pvc eller tungmetaller.
Testfakta och Råd & Röd publicerar då och då tester av regn- och vinterplagg för barn.

Impregnera eller inte impregnera?

Det finns idag inga impregneringssprayer som kan räknas som miljövänliga, enligt Naturskyddsföreningen. Riktigt blöta dagar kan det därför vara bra att ha regnplagg, t ex ett nummer större galonbyxor – över overallen. Låter det svettigt? Tänk på att barn blir inte alls lika varma och svettiga som vuxna i riktigt täta plagg.
Underplagg i ull håller värmen bättre än andra material som blir blöta eller fuktiga av svett eller smält snö.

Vill du ändå impregnera efter varje tvätt så kan det räcka med att spraya de mest utsatta områdena; baken, bensluten, ärmarna.
Den som vill undvika giftiga ämnen kan välja läderfett istället för impregneringsspray för att hålla barnens läderkängor eller läderstövlar mjuka och vattentåliga.

Skillnader i modellerna

De vinteroveraller som finns på marknaden ser ganska lika ut, men det finns vissa detaljer som skiljer i modellerna. Löstagbart tvättbart foder finns hos enstaka modeller.
Vissa overaller har muddar i ärmsluten, andra en hängande vante – finns också modeller utan någondera.
Snoddar eller huvor ska inte vara så konstruerade att de kan göra att barnet fastnar och gör sig illa.

Uppdaterad maj 2016

Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Har overallen inga reflexer? Häng på egna!

Ifall overallen har lite dåligt med reflexer – häng eller klistra på ett par extra. Det kan rädda liv.
Så här testar du gamla reflexer.

shadow

Rätt klädd på vintern

Rätt kläder är viktigt när barn vistas ute vintertid. Vilka man ska välja beror på till exempel barnets ålder, rörelseförmåga och aktivitet.

Läs merarrow
play-button
shadow

Resa med barn som har diabetes

Visst kan man våga resa till solen med ett barn som har diabetes, bara man planerar väl och har med rätt utrustning. Läs fakta, tips och råd här.

Se filmen härarrow