Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Skydda ditt barn mot miljögifter

shadow

Barn har små kroppar och tunn hud. De är särskilt mottagliga för miljögifter som finns i allt från flamskyddade gardiner till impregnerade overaller.
Här får du konkreta tips på hur du minskar kemiska miljögifter i vardagen.

Inom EU används ca 30 000 sorters kemikalier i olika produkter. Ungefär 5 procent av dem är noggrant undersökta – resten vet vi väldigt lite om eller inget alls. Det allmänna rådet är därför att man bör försöka minska mängden kemikalier som barn utsätts för i vardagen. Vissa ämnen vet vi redan att de kan vara allergiframkallande eller störa hormonbalansen i kroppen.

Tipsen som ger mindre kemikalier i vardagen:

• Undvik äldre plast- och gummileksaker. De kan läcka hormonstörande ftalater, mjukgörande ämnen i plast.

• Låt inte barn suga på elektronikprylar såsom den gamla mobiltelefonen eller fjärrkontrollen. Håll koll på vad barnet stoppar i munnen – små runda batterier kan exempelvis vara akut livshotande.

• Våttorka golven. Damm samlar kemikalier, och barnet kryper på golvet. Dammsugaren blåser runt småpartiklar som våttorkning med vatten kan fånga upp.

• Vädra ordentligt efter ombyggnad eller ommålning hemma. Färg, tyger och byggmaterial avger mest kemikalier som nya. Vänta helst ett par veckor med att låta barn sova i ett nyrenoverat rum.

• Tvätta nya kläder och textilier för att skölja bort kemikalier. Välj bort mjuka plasttryck på tröjor, de kan innehålla ftalater ifall plagget inte är särskilt miljömärkt.

• Satsa på oparfymerade och miljömärkta hudkrämer, tvättmedel etc. Inte bara för barnet, utan även som gravid och så länge du har barnet intill dig mycket.

• Använd våtservetter sparsamt, t ex enbart på resor. De innehåller konserveringsmedel, ibland parfym. Det räcker med att tvätta barnet med vatten på tvättlappar.
Att undvika som komponenter: Benzylalkohol, Benzoesyra, Citronsyra, Natriumhydroxid.

• Värm mikrovågsvärmd mat i glas eller porslin. Värmen gör lätt att det frigörs kemikalier från plast.

• Små barn behöver inte shampo och andra kemiska preparat, deras kroppar utsöndrar inte samma ämnen som vuxnas. För hår och hud räcker det oftast med varmt vatten.

• Skippa hygienartiklar och kläder som innehåller så kallade antibakteriella tillsatser. De slår även mot ”nyttiga” bakterier och kan dessutom bidra till att farliga bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika.

• Vara alltid försiktig med produkter som luktar starkt av kemikalier – låt dina näsa varna dig.
Låt inte barnen leka och kladda med starkt lim eller konstnärsfärger.

• Köp sådant som rekommenderas av Naturskyddsföreningen; ”Bra miljöval”. Det som inte bidrar till gifter i naturen sprider sannolikt mindre gifter även till våra egna kroppar.

• När du köper smycken till dina barn, undvik sådana som innehåller nickel eller bly.

Kemikaliebovarna i våra vardagsprylar

De farligaste ftalaterna är förbjudna inom EU sedan 2007 – men bara i leksaker som små barn kan förväntas stoppa i munnen. Men barn suger och tuggar ju som bekant även på annat, såsom tofflor, flytstolar eller andra plastprylar.
Leksaker från länder utanför EU kan fortfarande innehålla förbjudna ftalater.

Bebisar kan få i sig det hormonstörande ämnet bisfenol A genom vissa sorters plast.
Bisfenol A är förbjudet i nappflaskor i hela EU sedan 2011 och Sverige har ett eget förbud mot bisfenol A i matförpackningar för barn upp till tre år.
Utomlands kan man däremot hitta nappflaskor med ämnet. Den nyinköpta flaskan läcker ingen bisfenol A, det är när plasten blir gammal, över två år, som giftläckaget kan uppstå.

Bromerade flamskyddsmedel är kemikalier som används för att minska brandrisken i plast, gummi och tyger. De finns i TV:n, madrasser, möbler, datorer och kläder. Det samlas också i damm vilket gör att ett litet barn som kryper omkring kan ha flerfalt mer av vissa ämnen i sitt blod än de vuxna i samma hus. Flamskyddsmedlen ger inte några omedelbara effekter vid engångsdoser. Däremot är de långlivade – de stannar kvar länge i naturen och tros ha negativa hälsoeffekter på sikt.

Naturskyddsföreningen har genomfört undersökningar som visat höga halter fluorerade miljögifter i barns ”funktionsplagg”. Fluorerade ämnen används för få materialet att andas, samtidigt som det är vattenavvisande och används som impregneringsmedel för att göra skor, barnoveraller och fritidsprylar mer vattentäta.
Ämnena är skadliga för miljön och i förlängningen för människor. En av de få producenter som fasat ut ett av de vanligaste perf, PFAS, är Fjällräven, enligt en genomgång från Greenpeace 2015.

När det gäller bekämpningsmedel så vet experterna inte säkert hur stora mängder eller vilka kombinationer av ämnen som påverkar vår hälsa. Merparten av de små mängder som vi får i oss genom maten kommer ut med urinen, men förmodligen inte allt.

Så minskar du gifterna i maten:

• Köp miljömärkta produkter.

• Skala och skölj frukt och grönsaker.

• Välj hellre svenska produkter framför importerade.

• Välj färsk, fryst eller torrmat framför konserver.

Köp och efterfråga giftfria kläder och prylar

Sök efter produkter med miljömärkningar som Svanen, Bra Miljöval, EU-Blomman och TCO Office Furniture. Bästa sättet att hålla koll på flamskyddsmedel och fluorerade ämnen är att fråga expediten i affären om de innehåller sådant. Kan försäljarna inte svara ska vi fortsätta fråga ändå, då ökar medvetenheten så småningom, uppmanar miljöexperterna.

Läs om hur du kan undvika tungmetaller och bakterier i barns mat.

Publicerad april 2016

Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Källor

• Greenpeace om PFAS

• 1177 om barn och kemikalier i vardagen

Förkortningar

•  PFAS: Perfluoralkylsulfonat, en grupp där PFOS (perfluoroktansulfonat) ingår

• FTOH: Fluortelomeralkoholer, komponenter i handelsprodukter, som ofta kallas telomerer, fluorcarbon, fluortelomerer, fluorpolymerer eller fluortensider.

• PFCA: Perfluorkarboxylsyror

shadow

Slitstarka och giftfria regnkläder

Några märken på regnkläder återkommer som vinnare i tester år efter år. Och vissa företag arbetar aktivt med att minimera innehållet av giftiga kemikalier.

Läs merarrow
shadow

Skateboard och inlines

Inlines är som vanliga skridskor - det är bara mycket svårare att stanna snabbt. Så här minskar du risken för olycka på rullskridskor, skateboard och longboard.

Läs merarrow