Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Slitstarka och giftfria regnkläder

shadow

Att sitta och plaska i en pöl eller leka i blöt sand hör till livets höjdpunkter för många barn. Mindre roligt är blöta byxbakar och våt-kalla plagg mot huden.

Men hur väljer man bra regnkläder till sitt barn? Eller stövlar som inte börjar spricka efter ett par vändor i torkskåpet?

Här nedan hittar du både allmänna råd och resultat från de senaste årens tester av galonkläder för barn och gummistövlar.

Ur säkerhetssynpunkt är det klokt att välja regnkläder med reflexer, och utan en massa snoddar eller remmar som kan göra att barnet fastnar och skadar sig. Fickor? De gör normalt varken från eller till vad gäller regnjackans funktion – men det är frestande att samla geggiga saker i dem.

Även med världens bästa regnkläder kan det komma in vatten om barnet ”badar” i vattenpussarna. Tänk på att strumpor och underkläder av ull värmer ganska bra även när de blivit fuktiga.

Regnkläder – bäst i test

De flesta regnställ är sydda i material som tål mycket höga vattentryck i sig själva. Det är sömmarna som är plaggens svaga punkter.

Företaget Testfakta och Råd & Rön genomför regelbundet, dock inte varje år, tester av regnkläder för barn. Då tittar man bland annat på vattentäthet före och efter slitage, samt tygets rivstyrka.

Miljöfarliga ämnen i vissa plagg och i impregnering

Genomgångarna brukar även notera ifall kläderna innehåller miljöfarliga ämnen: Dels tungmetaller i plaggens metalldetaljer, bly och kadmium, dels ftalater, mjukgörare som gör plast smidigt men som bl kan påverka människans hormoner och förmåga till fortplantning.

Så kallade funktionsplagg står emot regn och ändå släpper ut lite fukt, ”andas” som det heter i marknadsföringen. För oss vuxna gör det stor skillnad i komfort, men barn svettas inte lika mycket som vuxna. De gammaldags galonbyxorna har sina fördelar; generellt kan man säga att de är tätare och håller bättre än funktionsplaggen. Dessutom måste funktionsplaggen ofta impregneras efter ett par tvättar, och många impregneringsmedel innehåller miljöfarliga ämnen.
Kort sagt; små barn behöver kanske inte kläder som ”andas” för att leka i regn och rusk.

Funktionsplagg – välj sådana utan PFAS

Större barn sitter inte och plaskar i pölar, och tycker ofta att galonkläder känns både svettiga och ”barnsliga”. För äldre barn finns det ett stort utbud av bra funktionsplagg. Tyvärr innehåller de ofta miljöfarliga PFAS, per- och polyfluorerade kemikalier som används bland annat för att göra kläder och friluftsprylar vattentäta och smutsavstötande.
Greenpeace gjorde år 2015 en genomgång av funktionsplaggens innehåll av miljöfarliga och hormonstörande PFAS:
Vissa företag – H&M, Puma och Adidas, redan tagit sitt ansvar för att börja fasa ut kemikalierna. Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf, och R’ADYS, har idag hela kollektioner av plagg som är fria från PFAS. Men vissa friluftsföretag: North Face, Columbia, Patagonia, Salewa och Mammut har inte tagit samma ansvar, visar genomgången.
Tyvärr framgår det sällan av märkningen om ett plagg innehåller PFAS, man måste fråga efter informationen.

Gummistövlar börjar snabbt spricka

Just gummistövlar är ju något som ofta går i arv till småsyskon, men det är kanske inte alla märken som håller så länge. Efter något halvårs användning börjar har ungefär hälften av de vanligaste modellerna av gummistövlar börjat spricka.
Ställs stövlarna ofta in i värmeskåpet på tork kan de dessutom åldras extra snabbt.

När du köper stövlar till barnet – känn efter med handen hur mycket stöd stövlarna verkar ge åt foten – små barn har känsliga fötter och vrickar lättare fötterna än vi vuxna.

Sparat kvitto kan löna sig!

Vissa affärer är generösa med att reklamera gummistövlar som går sönder orimligt snabbt. Spara kvittot minst något halvår, blir det sprickor och läckor i stövlarna under denna tid så kan det löna sig att försöka få byta mot ett nytt par.

 

Uppdaterad maj 2016

Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Trygga barn i snö eller slask

Läs gärna Familjens artikel om vad som är bra att tänka på för att hitta den bästa vinteroverallentesta gamla reflexer och säkerhet i pulkabacken och snökojan.

shadow

Barnförsäkring - därför är den så viktig

En barnförsäkring ger dig ekonomisk ersättning om en olycka eller sjukdom skulle orsaka fysiska eller mentala nedsättningar hos ditt barn. Läs mer här om varför en barnförsäkring är så vikti…

Läs merarrow
shadow

Första spädbarnstiden: undersökningar på BB och goda råd

Gulsot hos nyfödda barn innebär en gulaktig färg i huden som brukar gå över. Det är en av de saker som kan upptäckas på BB innan hemgång.

Läs merarrow