Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Cykla säkert

play-button
shadow

Trehjuling, springcykel, sparkcykel – att cykla är roligt. Och ger bra motion. Som förälder kan du hjälpa ditt barn till ett säkrare cykeläventyr genom att till exempel ställa in hjälmen rätt eller välja en lagom storlek på cykeln.

De flesta cykelolyckorna inträffar av naturliga skäl under perioden april till oktober. Flertalet cykelolyckor sker på allmän väg inom tätbebyggt område följt av cykelväg. De kroppsdelar som är mest utsatta vid cykelolyckor är armbågar, underarmar och handleder följt av knän och huvud.

Varannan cykelolycka som slutar på sjukhus skulle kunna undvikas om alla använde cykelhjälm. Det är idag lag på att barn upp till 15 år ska använda hjälm när de cyklar. Små barn har oftast hjälm, men när de blir äldre minskar användningen drastiskt. Varje år dör två till tre barn som cyklister i trafiken och över 1 000 barn behöver läggas in på sjukhus. Drygt 10 000 barn skadas varje år så allvarligt att de behöver uppsöka ett akutsjukhus.

Positivt är att antalet dödsfall och svårt skadade cyklister har minskat betydligt under de senaste decennierna. Fler cykelvägar och en ökad användning av cykelhjälm är några orsaker bakom denna positiva utveckling.

Att lära sig cykla

Det är bra att vänta med tvåhjulingen tills barnet är i femårsåldern. Lär det då att cykla genom att springa bakom och hålla i pakethållaren. Stödhjul ger nämligen barnet en falsk känsla av balans. Om barnet har börjat med en spring- eller balanscykel kan det oftast gå över till vanlig cykel utan att först använda stödhjul.

Köp inte en för stor cykel till ditt barn. När barnet sitter på sadeln skall båda fötterna nå ner till marken. Tänk på att barn har svårt att koordinera hand- och fotrörelser, vilket gör att det är bäst om cykeln har fotbroms. Cykeln behöver däremot inte ha växlar, eftersom barnet kommer att ha fullt upp med att hålla balansen.

Barn ska inte cykla själva i trafiken. Åtminstone inte tills förrän efter 10-årsåldern, och då bara om trafiksituationen är relativt okomplicerad.

Om Älskade unge på Aftonbladet TV

Älskade unge besvarar småbarnsföräldrars funderingar kring allt mellan himmel och jord. Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, medverkar i flera avsnitt och berättar om allt från vattensäkerhet till hur man brandövar hemma med barnen. Alla avsnitt av Älskade unge hittar du på Aftonbladets hemsida.

Fler tips för säker cykling

• Barn upp till sju år ska använda en särskild barnhjälm med grönt spänne som löser ut.

• En cykel som du måste montera själv kan ha sämre stabilitet så köp gärna en färdigmonterad.

• Kontrollera att pedalerna har en räfflad yta, så att inte foten halkar av. Cykeln måste enligt lag ha ringklocka.

• På en barncykel behövs lyse bara om den ska användas när det är mörkt. Då behöver den också ha vit reflex fram och röd bak samt vita eller orangegula åt sidorna.

• En hög vimpel är aldrig fel för att barnet ska synas lite bättre i trafiken.

• Cykeln skall ha kedjeskydd. Om du skjutsar barnet på din cykel skall du även ha ekerskydd.

shadow

Cykelövningar för barn

Varsågod – här får du sex smarta och roliga cykelövningar som gör ditt barn säkrare på cykeln.

Läs merarrow
shadow

Ångest och oro

Ångest hos ett barn kan övergå i vrede mot andra för att minska obehaget. Om barnet alltid klandrar sig själv kan ångesten istället leda till depression.

Läs merarrow