Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Femåringen vill inte till pappa

Fråga:

Jag har en fråga angående min femåriga flicka. Jag och hennes pappa har varit separerade sen innan hon föddes och jag har ensam vårdnad. Hon har bott mest hos mig och varit hos honom nästan varannan helg sen hon var ganska liten och ibland mitt i veckan när han har kunnat.

Hon har sedan lång tid tillbaka inte velat åka till sin pappa när han kommer för att hämta henne. Samma sak när jag lämnar henne hos honom, hon blir ledsen när jag ska åka.

När hon kommer hem igen kastar hon sig på mig och säger att hon har saknat mig och vill knappt säga hej då till sin pappa. Sen sitter hon fastklistrad på mig tills hon somnar på kvällen. Jag får inte gå ifrån henne och hon blir ledsen för minsta lilla sak.

Sen en ganska lång tid tillbaka har hon haft problem med underlivet, hon blir röd och har haft illaluktande flytningar. Detta har jag upptäckt varit värre när hon kommer från sin pappa, även då hon bara är där över en natt. På vårdcentralen sa de att pappan antagligen inte tvättar/torkar henne ordentligt och skrev en ordination på hur han skulle göra och vilken salva/olja han skulle använda och att hon skulle tvättas och smörjas varje kväll när hon är där. Ändå kommer hon hem och säger att det svider, med underlivet fullt av en tjock blandning av flytningar och gammal salva.

När hon nu senast skulle åka till sin pappa blev hon jätteledsen och ville stanna hemma, och ikväll när hon kom hem släppte hon inte taget om mig förrän hon hade somnat.

Detta är ohållbart men jag vet inte vad jag ska göra.

 

Svar:

Svårt att råda då jag inte känner till hela bilden, men det verkar som om du hamnat i en jobbig situation.

För att din dotter skall vilja vara hos fadern behöver hon ha en god relation till honom och lita på honom. Kanske måste hon också känna att du litar på honom. Jag vet inte om han är ansvarstagande generellt och om det är möjligt att bygga upp en bra tillitsfull relation till honom. Här behövs kanske hjälp av någon för att bestämma vad som är en lämplig väg.
Att dottern reagerar negativt när ni skiljs åt behöver inte betyda att fadern är en sämre förälder (hon är kanske bara mer van vid dig). Frågan är hur hon har det när hon är med honom. Kan du få reda på det från någon neutral källa (inte dottern)?

Att barn får utveckla en god relation både till sin far och mor är mycket viktigt för deras utveckling och identitetsprocess – så att fatta beslut om att minska ner på umgänget med en förälder kan riskera att skada mer än hjälpa (om denna föräldern inte är en mycket opålitlig person).
Samtidigt är ju hennes besvär viktiga att komma till rätta med. Vet inte om sådana besvär styrs av stress eller dålig kost och så vidare – hör med läkare.
Om ni kunde få dottern mer positivt inställd till fadern, skulle kanske stressen av att vara där minska.
Vore kanske bra om ni kan få hjälp av någon (familjeterapeut/psykolog/kurator) som kan främja relationen till fadern och hjälpa honom att motiveras till att ta sitt ansvar när det gäller hygienen.

Besvarad av:
Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Läs gärna om problemlösning vid grundtrygghet och självkänsla.

shadow

Tandläkarbesök

Dags för första besöket hos tandläkare? Låt det bli en bra upplevelse - även om barnet inte går med på att gapa!

Läs merarrow
shadow

Få pengarna att räcka

Tricket med ekonomi är att inte göra av med mer än man har. Är det svårt för dig att få pengarna att räcka?

Läs merarrow