Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Barn och humor

shadow

Skoja, skratta och skämta med ditt barn.
Upprepningar brukar gå hem!

Som förälder kan du själv hjälpa till att lägga grunden till ett gladare liv genom att ha skoj tillsammans med barnet. Men skippa ironiska skämt, de är bara förvirrande.

Det säger Elisabeth Cleve, leg psykolog och leg psykoterapeut för barn och ungdomar.

– Jag tycker att man ska skoja med sina barn. Uttrycket ”Ett gott skratt förlänger livet” tror jag på fortsätter Elisabet Cleve. I alla fall på ett psykologiskt plan.

– Men man kan också döda lusten att skämta hos ett barn i fall de blir utsatta för ironiska och hånfulla skämt.

Man kan minska mycket ångest och obehagskänslor och oro genom skratt. Livet blir mycket lättare om man har en positiv personlighetsläggning. Och det är bra om man kan lära sina barn att de inte behöver ta allting på så blodigt allvar utan att man kan se det lite mer från den skojiga sidan.

Trygga barn gillar humor mer

Barnen behöver också vara trygga i sig själva och i relationen med den vuxne för att de ska kunna skämta och uppskatta skoj. Elisabeth Cleve menar att osäkra, osjälvständiga barn med låg självkänsla har väldigt nära till att tro att man driver med dem och att man skämtar om dem.

Därför bör man som vuxen uppmärksamma att barnen verkligen hänger med så man skrattar tillsammans med dem, så de inte tror att man skrattar åt dem.

Tittut – kul redan vid sex veckor

Vid sex veckors ålder visar barnet tydligt viljan att le mot omvärlden. Då kan man börja leka tittut genom att gömma och ta fram ansiktet.

För en ettåring är det roligt att leka kurragömma. Att söka och finna.
– Barnet skrattar bara när det är en känd person, annars blir de rädda, förklarar Elisabeth Cleve.
Läs gärna psykologens artikel om vikten av tittutlekar.

En två-treåring älskar kiss och bajsskämt. Alla barn skrattar åt sådant de redan kan eller nyligen själva har lärt sig. För små barn kan det vara motoriska saker som att klä på sig olika klädesplagg.

Ser fyraåringen en pajas sätta byxorna bakfram och skorna på fel fot skrattar han eller hon hjärtligt med hela kroppen. Barnet vet hur det ska vara eftersom de behärskar att klä på sig och de kan då förstå det tokroliga. De hjälper också gärna pajasen genom att ropa hur det ska vara. Barn älskar att få identifiera sig med den som är duktig.

Skolbarn börjar förstå lite enkla ordvitsar

-Vet du varför farbrorn ligger på golvet i affären? – Nej. – Därför att han letar efter lägre priser.
I skolan har de sex-sjuåriga barnen lärt sig begrepp såsom framför, efter och bakom osv. Då kan man börja förstå det dubbeltydiga i ”lägre priser” menar Elisabeth Cleve.
Det ska helst vara samma vitsar många gånger. Det är igenkännandet som gör det roligt. Även överraskningsmoment i en trygg situation är roligt för ett barn i denna ålder. T ex att det plötsligt är någon som snubblar.

Använd aldrig ironi

Däremot ska man aldrig använda ironiska skämt med barn, för det är inte humoristiskt utan elakt, påpekar Elisabeth Cleve.

– Vi vuxna skrattar åt dubbelbottnade skämt och förstår dubbla budskap men det gör inte barn. För att förstå sådana skämt måste barnen ha ett väl utvecklat språk och kunna tänka på en ganska hög abstrakt nivå.

Detta är en mognad som barn inte når före 10 års ålder. Om barn möter ironi för mycket kan det ge dem låg självkänsla.

Känslorna skratt och gråt ligger väldigt nära varandra. Därför bör man enligt Elisabeth Cleve tänka på en del saker när man skämtar med barn:

Text:
Annika Persson, journalist

Tänk på det här när du skämtar med barn:

• Förskolebarn skrattar åt enkla och konkreta skämt.
• Barn vill höra samma vitsar om och om igen. De skrattar lika hjärtligt varje gång.
• Uppmärksamma att barnets glädje är äkta, så att barnet inte skrattar för att du skrattar.
• Skratta tillsammans med barn. Var lyhörd så de inte tror att du skrattar åt dem eller ut dem.
• Använd aldrig ironi när du pratar med barn. Det är inte skojigt. Barn känner sig bara sårade och kränkta.
• Om barn inte skrattar åt ett skämt förstår de inte poängen. Det är för svårt.
• Ett skämt är skojigt BARA om både den som berättar och den som lyssnar tycker att det är roligt.

shadow

Barn och sexualitet

Onani är normalt bland barn. Att avleda utan dramatik gäller för barn med stort intresse för sexualitet, råder psykologen.

Läs merarrow
shadow

Vattkoppor och graviditet

Om en gravid kvinna får vattkoppor ska hon behandlas av specialister. En infektion tidigt under graviditeten innebär mindre risk än närmare förlossningen.

Läs merarrow