Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Tonåren - tillit, ansvar, problem

shadow

Som tonårsförälder kan man oroa sig över det mesta. Över att ens barn är uppe om nätterna, har svårt att koncentrera sig, känner sig ensamt eller drabbas av ångest.

Att successivt ge sitt tonårsbarn mer frihet och ansvar kräver ständigt nya bedömningar och beslut. Det handlar om att hitta en bra balans mellan tillit och kontroll – vad klarar just ditt barn av? Och vad klarar du själv av att sätta gränser för?

Under tonåren kan förhållandet till föräldrarna kastas om så att det barn som stått nära sin mamma plötsligt känner bättre samhörighet med pappa eller tvärtom. Vissa tonåringar spelar gärna ut föräldrarna mot varandra, försök därför att vara hyfsat eniga i att sätta gränser etc – åtminstone när ert barn hör på.

Tonåren – ett språng i utvecklingen

Inom psykologin brukar man beteckna en sådan här period av livsomställning för utvecklingskris. Det handlar om ett stort språng i den personliga utvecklingen.
Utvecklingen börjar med att ta ditt barn måste ta sig igenom puberteten. Tonåringen ska bl a skaffa sig en ny, realistisk kroppsbild, en egen identitet, egna värderingar och mycket annat. Som om det inte räckte kan kroppens hormonkarusell bidra till plågsamma humörsvängningar under dessa år.
Att ungdomar har en tendens att vilja förkasta och göra upp med allt och alla ökar både inre och yttre konflikter och ångestladdade spänningar.

Kontroll och förtroende

Att vara tonårsförälder är en ständig balansgång.
Vissa föräldrar blir överdrivet kontrollerande. Andra vågar inte lägga sig i alls, vilket kan göra att tonåringen upplever dem som ointresserade.

Ifall du är en bekymrad tonårsförälder bör du försöka reda ut om din oro verkligen bottnar i ett verkligt problem. Det är ett informationssökande som kräver en utomordentlig taktfullhet, med utgångspunkt i såväl respekt som omtanke.
Ett bra råd är att prata om sin oro med en erfaren vän, BRIS, skolans elevhälsa, psykolog, eller att be om ett eget besök på BUP innan du tar upp saken med din son eller dotter. Att få hjälp med att sätta ord på problemet kan göra det lättare för dig att få en bra och konstruktiv kommunikation med din tonåring.

Att vara en trygg förälder

Tillåt känslor som sorg och ilska. Ett barn som aldrig får vara arg riskerar att växa upp till en person som inte kan hantera frustration. Däremot måste din tonåring lära sig att visa respekt och inte såra andra i onödan.

Kom ihåg att du som förälder inte behöver vara ledsen när ditt barn är det. En tonåring som har kärleksbekymmer mår inte bättre av att mamma också börjar gråta. En trygg vuxen säger då kanske ”Jag ser att du har det jobbigt. Kan jag göra något för att hjälpa till?”

Försök att inte förmedla till din tonåring att livet består av en enda räcka av ”måsten”. Vem orkar bli vuxen om vuxenlivet verkar så plågsamt inrutat och kravfyllt?

Ätstörningar, självmordstankar, ångest?

Det krävs en hel del självinsikt och egen mognad för att du ska kunna hjälpa ditt barn hantera tonårens kriser. Det finns en rad kloka böcker om föräldraskap, se tips här nedan.

Ifall du har misstankar om att din tonåring har ätstörningar, eller har börjat prova alkohol eller droger bör du förbereda dig på hur du ska hantera en obehaglig sanning – eller en uppenbar lögn – på ett konstruktivt sätt. Läs på i ämnet innan du pratar med ditt barn.

Självmordstankar är inte ovanliga bland tonåringar. Att som vuxen våga fråga en förtvivlad tonåring om självmordstankar är bättre än att ingen ställer frågan över huvud taget, av rädsla för att väcka tanken.

Om din tonåring har stora problem och ni har svårt för att prata med varandra, ta hjälp från t ex BUP, kurator eller psykolog. Behandling med KBT, kognitiv beteendeterapi har visat goda effekter vid t ex fobier, depression, ångest eller dålig självkänsla. Läkemedel kan i vissa fall behövas för att bryta en ond cirkel av symtom.

Författare: 
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Faktagranskad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Länk- och lästips

Bris, Barnens rätt i samhället, hemsida med särskild stödtelefon för vuxna.
Rädda barnen, föräldratelefon och föräldramail om du behöver std eller råd
BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm har en hemsida med frågor & svar.
Psykologiguiden – bra fakta om alla slags problem eller symtom
”Tonåringar”. Ingrid Gråberg och Jenny Klefbom. Forum bokförlag.
”Tonårstid”. Björn Wrangsjö och Majlis Winberg. Natur och Kultur bokförlag.
”Att tampas med tonåringar”. Björn Wrangsjö Natur och Kultur bokförlag.
”KBT och barn”. Helen Adolfson och Maria Elmfeldt Öhrskog. Cura bokförlag.

shadow

"Vill inte" - trotsåldern

"Jag vill ha blå muggen! Nej röda! Neeeeej vit!"Trotsåldern kan vara tuff för dig som förälder, men den är viktig för ditt barn.

Läs merarrow
Thailand natur
shadow

Zikavirus - undvika graviditet efter Asien-resa?

Vi ska resa i Asien över vintern, har läst om zika-virus där. Vågar jag bli gravid i slutet av vår resa eller därefter? Läs barnläkarens svar.

Läs merarrow