Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Simkunnighet

shadow

I simskolan lär sig barnen mer än att simma. De lär sig också att känna trygghet, glädje och frihet i närheten av vatten. Och redan från tre månaders ålder kan ni delta i babysim, något som ger ditt barn ännu större vattenvana och de bästa förutsättningar för att så småningom känna sig som hemma i poolen, havet eller sjön.

I takt med att barnet blir äldre och mer vant vid vatten kan ni fortsätta att öva vattensäkerhet och simkunnighet utomhus eller i en simhall. Att lära sig simma är inte bara roligt utan också en livslång kunskap och ju tidigare man kan få den desto bättre. De flesta barn är inte mogna att lära sig simma innan de är fyra år, men när de lär sig är väldigt individuellt. Simkunnighet har inget med ålder att göra, utan barn kan få vattenvana redan när de är väldigt små genom babysim, eller med hjälp av Trygg-Hansas program Babybojen.

Babysim

Babysim kallas det när barn som är yngre än två år badar tillsammans med en av sina föräldrar under ledning av utbildad babysiminstruktör. Vid babysim har barnet mer rörelsefrihet än hemma i badrummet och kan göra andra typer av övningar, till exempel dyka under vatten – något man aldrig ska öva hemma. På babysim är det alltid du som förälder som avgör när och om barnet skall göra den aktuella övningen. Det är på barnets villkor verksamheten bedrivs och gränserna sätts.

Alla barn som av sina föräldrar uppfattas som friska kan babysimma. Även barn med någon form av handikapp kan babysimma. Vid någon form av osäkerhet angående barnets hälsa ska alltid en läkare tillfrågas för godkännande innan ni börjar baby- simma. Alla barn från tre månader upp till två år är välkomna till babysim. Om barnet är för tidigt född så räknar man tre månader från beräknat födelsedatum. Barnet skall väga minst fyra kilo och ha läkt navel.

Simskola

Svenska Livräddningssällskapet har simskolor i hela landet. Där lär sig barnen mer än att bara simma. De lär sig också att känna trygghet, glädje och frihet i närheten av vatten. Mer information om simskolor går att hitta på svenskalivraddningssallskapet.se.

Babybojen på tolv olika språk

Babybojen finns på tolv olika språk samt i en lättläst version. Här kan du ladda ner alla varianter som PDF.

Läs gärna expertråd om barn och vatten:

Rädd för att bada

play-button
shadow

Vatten + barn = håll uppsikt

Att hålla koll på barnet hela tiden när det är på stranden och i vatten – det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.

Se filmen härarrow
shadow

Säker i backen

Mycket snö, härliga utförslöpor och kanske lite bus. Backarna sporrar till att testa sina gränser och den skid- eller snowboardåkare som inte vurpar finns inte.

Läs merarrow