Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vatten + barn = håll uppsikt

play-button
shadow

Att barn ska få leka vid och i vatten är självklart, det hör till sommarens njutning.  Men tänk på att du måste hålla koll hela tiden.

Det händer inte ofta att barn drunknar i Sverige, men det händer. Då går det ofta fort och ljudlöst. Lämna därför aldrig ditt barn utan uppsikt, inte ens i det grundaste vatten. Små barn ska aldrig vara längre bort än att du når dem.

Simkunnighet är en fråga om mognad

Barn som är yngre än fyra år är vanligtvis inte mogna att lära sig simma. När de blir lite äldre och lär sig vartefter, håll ändå koll på dem när de är i vattnet. Det är lätt att överskatta deras förmåga och tro att de klarar sig bättre än vad de faktiskt gör.

Lär dig hjärt- och lungräddning

Den som har varit på väg att drunkna behöver snabbt få hjärt- och lungräddning. Det kan vara helt livsavgörande. Svenska Livräddningssällskapet erbjuder kurser för både vuxna och barn. Du kan också ta del av vår webbkurs för hjärt- och lungräddning som vi har tagit fram i samarbete med utbildningsföretaget Life in Mind.

Välj rätt typ av flytväst till ditt barn

Tar du med ditt barn i båt ska det om det inte kan simma alltid ha en räddningsväst, som i princip är en flytväst med krage. Låt den sitta på även när barnet bara är på bryggan. Läs om flytvästar för barn här.

 

Bada tryggt med ditt barn

• När barnet är i eller i närheten av vatten, koncentrera dig på att hålla uppsikt.

• Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer.

• Även om barnet kan simma, håll uppsikt, särskilt i början av sommaren när vattnet fortfarande kan vara kallt.

• Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, men det är viktigt även på bryggan. Små barn rekommenderas att ha räddningsväst som har funktionen att det vänder barnet rätt om det hamnar i vattnet.

• Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen.

Expertens råd om barn och vatten

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

 

shadow

Simkunnighet

Bebisar från tre månader och uppåt kan delta i babysim. Och när barnet är ännu lite äldre är det kanske dags för simskola?

Läs merarrow
shadow

Bada säkert med ditt barn

Att vistas vid sjöar, pooler och hav hör sommaren till. Här är några saker du bör tänka på för att lära ditt lilla barn vattentrygghet och för att bada säkert.

Läs merarrow