Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Trygg på sjön

shadow

Båtvett innebär att ha den kunskap, det omdöme och den hänsynsfullhet som behövs för att på ett riktigt och säkert sätt vistas på en båt, vid vatten, stränder och dess invånare – såväl människor som växter och djur.

2017 drunknade 20 personer från fritidsbåt enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. De flesta av drunkningar som dessa sker i små, öppna båtar och mer än hälften på insjöar och andra skyddade vatten. Undersökningar visar att de allra flesta som drunknat i samband med att de har fallit överbord skulle ha klarat sig om de hade använt flytväst.

Tips för val av flytväst

När du köper flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Köp bara flytvästar som är CE-märkta, oavsett modell. Här kan du få utförligare tips om val av flytväst.

Flytväst vid vistelse vid vatten

Tänk också på att det inte bara är i fritidsbåtar flytvästen är bra att använda. Vid fiske från stränder, bryggor och klippor ger den också trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan använda räddningsväst som extra säkerhet, självklart i kombination med ständig tillsyn.
Tips! Om du behöver låna en flytväst kan du vända dig till över 250 flytvästdepåer runt om i landet.

Vattnets kyla en fara

Alla dödsfall i vatten beror dock inte på drunkning. Många fryser faktiskt ihjäl av vattnets kyla. Här är några goda råd:

  • Ligg still. För att kunna göra det måste du ha flytväst eller någonting att hålla dig i. All rörelse kyler då du pumpar ut det uppvärmda vatten du har närmast kroppen och nytt kallt vatten strömmar till.
  • Kryp ihop i fosterställning, eller om ni är flera som hamnar i vattnet – håll er tätt ihop för att minska värmeavgivningen.
  • Kläder värmer även i vatten. Vind- eller vattentäta plagg ytterst hindrar vattengenomströmningen.

Läs mer om hur du hjälper någon som blivit kraftigt nedkyld.

Text:
Eva Gärdsmo Pettersson och Gisela Zeime, journalister

Sex livsviktiga tips:

Överlasta inte båten. Gör man det tar den lätt in vatten om någon rör sig oförsiktigt eller det kommer en våg.

• Stå inte upp i båten. Inte ens för att kissa. Det är en mycket vanlig drunkningsorsak, liksom att stå upp när man fiskar eller byter roddare. Använd öskaret som potta.

Överskatta inte din simförmåga. Med kläder på och utan flytväst klarar de flesta inte mer än tio meter.

Stanna kvar vid kantrad båt. Stanna kvar vid båten om den flyter – och vänta på hjälp. Endast den som har flytväst får lämna båten och simma mot land.

Använd flytväst. Nästan alla drunknade har saknat flytväst. Se till att både vuxna och barn har flytvästar för rätt vikt och som de trivs i – och gör till en vana att alltid använda dem på sjön. Läs artikeln med goda råd om att välja rätt flytväst.

Ingen alkohol på sjön. Hälften av alla drunknade har alkohol i kroppen. Alkohol påverkar balans och omdöme och förkortar överlevnadstiden i vatten.

shadow

Trygg på sjön

Med båtvett kan många drunkningsolyckor förhindras. Flytvästen är livsviktig. Det finns också viktiga tips för vad ska tänka på om man hamnar i vattnet för att hantera vattnets kyla.

Läs merarrow
shadow

Skabb

Vi kan få på oss skabb från våra husdjur, men reaktionen blir övergående. Om barn får den typ av skabb som går på människa behöver det däremot behandlas.

Läs merarrow