Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kasta livbojen rätt och rädda liv

kvinna står med livboj på en brygga vid vattnet.play-button
shadow

Livbojar räddar flera liv varje år. Få vet dock hur man använder en livboj på rätt sätt – se vår film och lär dig. Här kan du som organisation eller privatperson också beställa en livboj.

I maj 2018 omkom 21 personer i drunkningsolyckor, vilket är det högsta antalet för månaden på femton år. Det blev varmt tidigt över hela landet och för många kom därmed också premiärdoppet tidigare än vanligt. Risken är att den negativa trenden håller i sig, antalet drunkningsolyckor brukar öka i Sverige under den stora semestermånaden juli.

En livboj är en enkel och samtidigt fantastisk livräddare. Trygg-Hansa har delat ut livbojar till kommuner och andra som äger mark eller driver verksamhet vid vatten sedan 1954. Idag finns omkring 80 000 röd-vita livbojar placerade runt om i Sverige.

– Livbojarna har en oerhört stor betydelse för säkerheten vid våra svenska vatten och det är viktigt att alla känner sig säkra på hur man använder dem. I en nödsituation ska man aldrig tveka att använda livbojen och vi uppmanar därför alla att lära sig hur man kastar och använder bojen, säger Alexandra Gahnström, vattensäkerhetsexpert på Trygg-Hansa.

Så kastar du en livboj

  1. Ta ned livbojen från ställningen. Ryck loss behållaren som innehåller linan. Lägg behållaren på marken och ställ foten på den.
  2. Håll livbojen längs med kroppen och kasta med båda händerna i en ”slungande” rörelse. Med den främre handen i en ögla blir det lättare att styra.
  3. Tänk på att livbojen är tung, sikta därför bredvid personen i vattnet.
  4. Dra in linan när personen i vattnet fått tag i bojen.

Påkalla uppmärksamhet från andra som kan larma 112 innan du kastar ut livbojen.

Läs om när livbojen har räddat liv

Stelfrusen hjälte i vinternatten

Viktoria hjälte i drama på isen

De räddade livet på mannen i kanalen

Beställ en livboj

Trygg-Hansa skänker livbojar till kommuner, företag och organisationer som har koppling till vatten och säkerhet. Livbojen ska placeras så att den kommer allmänheten till nytta. Du som har en privat sjötomt eller brygga kan köpa en livboj av oss.

Organisationer – klicka här
Privat – klicka här 

Trygg-Hansas livboj med en kvinna på en brygga i bakgrunden
shadow

Trygg-Hansas Alkoboj

Alkohol och bad hör inte ihop. Varannan person som drunknar i Sverige har alkohol i blodet. Så tänk till en gång extra innan du hoppar i vattnet alkoholpåverkad. Alkobojen är Trygg-Hansas på…

Läs merarrow
shadow

Vuxna kan också behöva simträna

Kan du simma 200 meter vara 50 meter på rygg? Så lyder den nordiska definitionen på simkunnighet. Faktum är att många har en övertro till den egna simkunnigheten. Det är viktigt att underhål…

Läs merarrow