Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Viktoria hjälte i drama på isen

play-button
shadow

En livboj kan vara skillnaden mellan liv och död. När Viktoria Rydin förstod att en kvinna höll på att drunkna, agerade hon snabbt och instinktivt. Läs om lärarens hjälteinsats på isen i Gislaved.

Det var en vanlig dag på Isabergsskolan. Läraren Viktoria Rydin skulle just ta mat när flera barn sa att de såg någon ute på isen. Matsalen har fönster mot sjön och plötsligt ropade barnen att personen var borta.
– Jag förstod direkt att det var allvar och sprang ner mot sjön. En kollega ringde samtidigt 112, säger Viktoria Rydin.

På väg ner greppade hon en livboj och sprang längs stranden mot platsen där kvinnan gått ut på isen. Viktoria kan mycket om isar eftersom hon ofta åker långfärdsskridskor. Hon vet att isen är svag vid strandkanten och tog därför hjälp av en lång planka. Efter några steg på plankan slängde hon ut livbojen.
– Jag ropade på kvinnan på isen att hon skulle hålla sig lugn, att hjälp var på väg. Men jag fick ingen kontakt.

Kvinnan kunde föras till säkerhet

Det var svårt och halt men efter andra försöket fick kvinnan i vaken tag i livbojen. Med hjälp av den kunde Viktoria dra upp henne över kanten och några meter in. Strax därpå kom räddningspersonalen och tog över insatsen. Kvinnan var kraftigt nedkyld och fortfarande okontaktbar, men hon hade puls. Hon fördes till Värnamos sjukhus med ambulans.

Efter den dramatiska händelsen pratade lärarna och brandmännen med barnen som både hade hjälpt till och blivit vittnen. Viktoria säger att det var tack vare barnens agerande som räddningen kunde gå så snabbt och bra.
– Det är skönt att det ändå slutade så lyckligt. Det kunde ha gått betydligt värre, säger Viktoria Rydin.

Källa: Expressen, 18 januari 2017 och Trygg-Hansas intervju med Viktoria Rydin.

Läs fler hjältehistorier här

De räddade livet på mannen i kanalen

Stelfrusen hjälte i vinternatten

 

Beställ en livboj av oss

Trygg-Hansa skänker livbojar till alla platser vid vatten som kommer allmänheten till nytta. Organisationer, till exempel föreningar och kommuner, kan beställa en livboj av oss. Du som har en privat sjötomt eller brygga kan köpa en livboj av oss.

Beställ här

Organisationer – klicka här
Privat – klicka här 

play-button
shadow

Stelfrusen hjälte i vinternatten

När kvinnan kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet tvekade ordningsvakten Gonzalo Campos inte en sekund. I bara underkläderna slängde han sig i och räddade kvinnan. Läs om det dramatiska…

Se filmen härarrow
shadow

Femte sjukan

Femte sjukan ger i regel bara lätt feber och utslag hos barn. Om en kvinna smittas under sin graviditet kan det vara värre - kontakta MVC för kontroll.

Läs merarrow