Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Tandläkarbesök

shadow

Första kontakten med tandvårdspersonal sker på BVC när barnet är ungefär ett år. Då får föräldrarna en tandvårdsrådgivning. Längre fram är det dags för första tandläkarbesöket.

Från tre års ålder är det dags att låta en tandläkare regelbundet få titta på barnets tänder. Det är dock stora variationer i hur det första besöket hos tandläkaren/tandsköterskan avlöper.

Treåringar är olika – boka nytt besök om det inte fungerar

En 3-åring kanske klarar en grundlig undersökning av munnen medan en annan nätt och jämnt går med på att komma in i behandlingsrummet.

Orsaken till dessa skillnader kan vara tråkiga erfarenheter av läkar- eller tandläkarbesök, variationer i mognad eller helt enkelt olika personlighet. Det måste man respektera.

Om det inte går något vidare under den första 3-årsundersökningen så är det inte hela världen – ett nytt besök inom några veckor kan bli mer framgångsrikt.

Mål med första besöket hos tandläkaren

• Etablera en kontakt! Barnet känner sedan igen sig om han/hon behöver komma akut.

• Inspektion av munnen, oftast med munspegel. Kontroll av bett, slemhinnor och tänder.

• Diskutera /informera om sugvanor

Granskad av
Ulf Svee, tandläkare

shadow

Mjölktänder

De första tänderna kallas mjölktänder. De tittar vanligtvis fram runt 6-12 månaders ålder. Vid 6-7 år börjar de bytas ut mot permanenta tänder.

Läs merarrow
shadow

Födelsemärken

Storkbett, eldsmärke, smultronmärke, mongolfläck eller leverfläck? Födelsemärken kan se ut på många sätt. Hos småbarn är de i stort sett alltid ofarliga.

Läs merarrow